Barna er fornøyde med resultatet.

Barnehagebarnas spørsmål skal pryde millioner av melkekartonger

– Ungene er kjempestolte, sier Trine Holen i Ramnes private barnehage.

Publisert Sist oppdatert

Denne vinteren går Q-Meieriene og SMART oppvekst sammen for å inspirere til gode samtaler og refleksjoner rundt matbordet.

Gjennom samtalekort på 12 millioner melkekartonger settes det fokus på styrker og muligheter, fremfor utfordringer og begrensinger.

– SMART-metodikken har blitt adoptert av skoler og barnehager over hele landet. Nå når vi også ut til familier i de tusen hjem via melkekartongen, uttaler Henrik Kopstad Arnesen i en pressemelding fra Q-meieriene.

Han er leder ved SMART Senter for sosial innovasjon som ligger i Tønsberg kommune.

Bidrag fra barnehagebarn og skoleelever

Samtalekortene vil pryde Q-melken fra januar til mars.

Oppgavene er laget av barn fra Ramnes private barnehage og elever ved Ringshaug skole og Kirkevoll skole.

Q-sjef Kristine Aasheim sier det var viktig at barn fikk være med på å bestemme hvordan den nye melkekartongen skulle se ut.

– Når barn er med, får budskapet ekstra styrke. De tenker litt annerledes enn oss voksne, noe som gjør samtalen mer engasjerende og relevant for hele familien, sier hun i pressemeldingen.

Eksempler på spørsmål som vil pryde melkekartongene de kommende månedene er:

Når hjalp du noen sist, og hvordan føltes det?

Hva er den morsomste rampestreken du har gjort, som alle syntes var gøy?

Om SMART oppvekst:

SMART oppvekst er et tankesett utviklet for å fremme barn og unges sosiale og emosjonelle kompetanse. SMART fokuserer på styrker, inkludering, samarbeid og positivt samspill. Målet er å skape trygge og gode oppvekstmiljøer.

SMART står for: Styrkefokus, medvirkning, anerkjennelse, relasjoner og trening.

Fra det startet i 2005 på Kirkevoll Skole, har SMART-metodikken vokst og utviklet seg til å omfatte barnehager, familier, næringsliv og offentlig sektor.

Sammen med praktikere i hele landet utvikles en rekke verktøy og metoder som skal være til hjelp og inspirasjon i arbeidet med å utvikle fellesskap der alle opplever tilhørighet, livsglede og håp.

Et av de mest sentrale verktøyene i SMART er et språk som fremmer styrker og gode egenskaper.

(Kilde: smartoppvekst.no)

– En del av språket vårt

I Ramnes private barnehage har de jobbet etter SMART-metodikken i flere år.

– Det er et verktøy for å hjelpe både oss ansatte og barna til å se det positive som skjer i barnehagen. Vi har tro på at mennesker som får anerkjennelse for det gode de gjør – barn som voksne – vil gjøre mer av dette, sier fagarbeider Trine Holen.

Et av de mest sentrale verktøyene i SMART, er et språk som fremmer 20 styrker og egenskaper som bidrar til inkluderende fellesskap.

For eksempel omsorg, tålmodighet, mot, hjelpsomhet og samarbeid.

– Vi bruke disse ordene til å beskrive det positive barna gjør. Istedenfor å si: «Så flink du er», sier vi: «Så hjelpsom du er». Eller: «Så fint at dere samarbeider», forteller Holen.

– Vi er også opptatt av å kjenne etter hvordan det føles når noen gjør noe positivt for oss. Vi spør for eksempel ungene: «Hvordan syntes du det var da Lise trøstet deg og viste omsorg for deg da du gråt?» Og: «Hvordan tror du det var for Lise?». Vi prøver å få dem til å se situasjoner fra ulike perspektiver.

I barnehagen som holder til i Tønsberg er de ikke bare opptatt av å identifisere styrker hos barna, men også hos personalet, opplyser Holen.

– Vi bruker blant annet små hverdagshistorier for å fremheve det positive hos hver enkelt av oss.

Tegnestund og samtaler

Fagarbeideren forteller at barnehagen allerede i fjor sommer ble spurt om å bidra med oppgaver til de nye melkekartongene.

I august satte hun og en kollega seg ned med 4- og 5-åringene:

– Vi har hatt samtaler med ungene og de har tegnet ulike egenskaper. For eksempel: «Tegn en gang du viste omsorg».

– Mens barna tegnet, har vi spurt: «I hvilke andre situasjoner går det an å vise omsorg?». Eller: «Hvordan føles det for deg når noen viser deg omsorg, eller når du viser omsorg for andre?» forteller Holen.

Spørsmålene som til slutt ble sendt inn, og som nå pryder melkekartongene, er basert på innspillene fra barna under disse tegnestundene og gjennom hverdagssituasjoner og samtaler med barna, opplyser hun.

Kjempekartong

I forrige uke fikk barn og ansatte se det ferdige resultatet for første gang.

– Ungene er kjempestolte over å ha bidratt i utformingen av de nye melkekartongene, forteller Holen.

Onsdag hadde barnehagen besøk av representanter fra både SMART-senteret og Q-meieriene.

– De takket for hjelpen, og vi fikk en kjempestor melkekartong som nå står i barnehagen. Det syntes ungene var veldig stas.

Noen av de yngre barna beundrer resultatet.
Powered by Labrador CMS