Ullensvang kommune har i alt 13 barnehager, men mangler vikarer.
Ullensvang kommune har i alt 13 barnehager, men mangler vikarer.

Snur hver stein for å løse bemanningskrise: – Trenger ikke utdanning for å jobbe i barnehage

Krise. Nedadgående spiral. Prekær situasjon. Nå ser politikerne i Ullensvang kommune etter alternative løsninger for å løse bemanningskrisa i barnehagene.

Publisert

Hardanger Folkeblad har skrevet flere saker om den pågående barnehagekrisen i Ullensvang (krever abonnement). Flere barnehager opererer nå med reduserte åpningstider eller har delvis stengt og situasjonen blir beskrevet som prekær. Under et møte i regi av Utdanningsforbundet i forrige uke ble det kjent at flere ansatte nå frykter at situasjonen vil forverres utover året.

Rådmann Ole Jørgen Jondahl forteller at kommunen jobber med flere ulike løsninger, men beskriver situasjonen som svært vanskelig.

– Situasjonen er krevende. Det er ikke annet å si, uttaler han til avisen.

Nå tar flere politikere til orde for å gjøre strakstiltak. I et møte i formannskapet nylig var barnehagesituasjonen tema.

En av de som er rystet over situasjonen er Finn Hagen (FrP).

– Det er så prekært at her må vi bare gjøre noe med en gang. Vi må ut og ansette folk og fortelle at man ikke trenger barnehageutdannelse for å jobbe. Vi trenger folk fortest mulig, hvis ikke er jeg redd vi får mange stengte barnehager framover, sier han og frykter situasjonen vil få konsekvenser for næringslivet dersom foreldre plutselig må reise for å hente barna i barnehagen midt på dagen.

Ordfører Roald Aga Haug (Ap) ber nå styrerne i barnehagene om å ikke holde igjen på ressursene.

– Barnehagene skal få de ressursene de trenger for å ha åpne avdelinger. Vi må snu alle steiner og sette inn ressursene der det trengs. Situasjonen er ekstra prekær nå, sier han og viser til at kommunen har mange utlyste stillinger.

Politikerne diskuterte en rekke mulige løsninger i formannskapet. Et prosjekt med å få unge under 16 år til å jobbe i barnehage er allerede satt i gang. Å hente inn pensjonister i jobb igjen, er et annet forslag, skriver Hardanger Folkeblad.

Rådmannen varsler nå at det vil komme en egen politisk sak til behandling i kommunestyre om barnehagesituasjonen.

Powered by Labrador CMS