Barnehager og avdelinger i ti kommuner er omfattet av ordningen med gratis samiskspråklig barnehage.

– Et tegn på at ordningen er attraktiv og ønsket

Satsingen med gratis samiskspråklig barnehage er fullt utrullet hos 13 samiske barnehager og avdelinger.

Publisert Sist oppdatert

I desember 2022 vedtok Sametingsrådet å gjøre samiskspråklige barnehageplasser gratis også for familier bosatt utenfor regjeringens tiltakssone i Nord-Troms og Finnmark.

De satte av 3 millioner kroner til dette tiltaket i sitt budsjett for 2023.

– Hovedmålet er å øke antallet barn som får et samiskspråklig barnehagetilbud. Dette er fremtidens språkbærere. Et tidlig grunnlag for samisk språk hos våre barn er av de aller mest effektive og virkningsfulle grep vi kan ta for å styrke og øke antallet samiskspråklige, skrev sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR) i en kronikk i desember i fjor.

13 barnehager og avdelinger

Sametingsrådet har nå tildelt utviklingsmidler og refundert foreldrebetaling over ordningen «Gratis samiskspråklig barnehageplass utenfor regjeringens geografiske prioritering for gratis barnehageordning».

13 barnehager og avdelinger deltar i satsingen. Sametinget har hatt oppstartsmøter med samtlige i løpet av høsten, opplyses det i en pressemelding.

For å kunne delta i ordningen har barnehagene inngått en utviklingsavtale med Sametinget, hvor de forplikter seg til å gjennomføre utviklingstiltak etter sterke språkopplæringsmodeller og pedagogiske praksisveiledninger.

– Vi har ønsket alle samiske barnehager og avdelinger utenfor regjeringens tiltakssone velkommen og derfor er det gledelig at alle deltar i satsingen. Jeg tolker deltakelsen til at den er attraktiv og ønsket, sier sametingsråd Mikkelsen i pressemeldingen.

De aktuelle barnehagene og avdelingene har fått tildelt til sammen 2,6 millioner kroner til utviklingsprosjekter, og fått refundert foreldrebetaling for til sammen 2,5 millioner kroner for høsten 2023.

Hver barnehage har også blitt tildelt 200 000 kroner i utviklingsmidler, som skal dekke utgifter i forbindelse med kompetanse- og kvalitetsutvikling av språkarbeidet og det pedagogiske innholdet i de samiske barnehagene og avdelingene.

Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR).

Skal evalueres

Ordningen med gratis samiskspråklig barnehage trådte i kraft 1. august i år, og skal gjelde i tre år. I denne perioden skal barnehagene altså drive utviklingsarbeid for å styrke samisk språkkompetanse og pedagogisk innhold.

Når tre år har gått skal ordningen evalueres, opplyses det i pressemeldingen fra Sametinget.

– Vi trenger flere samiskspråklige. Barnehagen er den viktigste og største språkmotiveringsarenaen vi har i Sápmi. Jeg ønsker alle velkommen inn i et samiskspråklig fellesskap og håper at flere velger et samisk barnehagetilbud, sier Mikkelsen.

Disse 13 barnehagene har inngått utviklingsavtale med Sametinget:

Kommune Barnehage/Avdeling
Bodø kommuneJentoftsletta barnehage, Avdeling Giella
Lavangen kommuneLauvmakken barnehage, Avdeling Fiskes
Tjeldsund kommuneMárkománák sámi mánáidgárdi
Røros kommuneLuvlege maanagïerte, Avdeling Svaale
Brekken barnehage, Samisk avdeling
Tromsø kommuneGuovssahas mánáidgárdi
Sjømannsbyen barnehage, Avdeling Mearranásti
Gimle studentbarnehage, Avdeling Gearpmaš
Hamarøy kommuneViejega AS
Trondheim kommuneFerista friluftsbarnehage, Avdeling Belnie
Røyrvik kommuneRaarvihken maanagïerte, Avdeling Gaavalohke
Snåsa kommuneSuaja maanagïerte
Oslo kommuneCizáš Oslo sámi mánáidgárdi

Powered by Labrador CMS