- Utviklingen truer mangfoldet i sektoren, ikke minst de private ideelle aktørene, sier SV-leder Audun Lysbakken.
- Utviklingen truer mangfoldet i sektoren, ikke minst de private ideelle aktørene, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Lysbakken: Private barnehager truer mangfoldet

SV-leder Audun Lysbakken mener private  barnehageaktører som vokser seg stadig større, er en trussel mot mangfoldet. 

Publisert

Utspillet kommer etter at Dagens Næringsliv fredag skrev om ekteparet Randi og Hans Jacob Sundby, som står bak Læringsverkstedet.

I saken kommer det fram at barnehagekjedens resultater for årets ni første måneder viser et resultat før skatt på 102 millioner kroner, opp fra 81 millioner kroner i samme periode i fjor. Årets inntekter ved utgangen av tredje kvartal er på 2,5 milliarder kroner, mot 1,8 milliarder kroner i fjor.

Det får SV-lederen til å reagere: 

– De store selskapene kjøper opp barnehager i høyt tempo, og dermed samles mer makt og mer penger på færre hender. Utviklingen truer mangfoldet i sektoren, ikke minst de private ideelle aktørene, sier Lysbakken til NTB, og understreker at han er for bemanningsnorm og vil forby profitt.

– Disse tallene viser hvor store penger som er i omløp i de kommersielle barnehagene.

Hans Jacob Sundby i Læringsverkstedet avviser kritikken.

– Vårt overskudd er på 3,6 prosent, som er lavere enn gjennomsnittet i andre private barnehager. Vi har aldri tatt ut utbytte, og alle pengene forblir i barnehagene. Og for å lage en sammenligning som beskriver størrelsen på overskuddet i selskapet, så tilsvarer overskuddet to uker med lønn til våre 6000 ansatte, sier han til NTB. 

Powered by Labrador CMS