Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt og gruppeleder for Rødts bystyregruppe i Oslo.
Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt og gruppeleder for Rødts bystyregruppe i Oslo.

Fortsatt uenighet om hvem som skal få drive barnehager i Oslo

Konflikten mellom Rødt og byrådet i Oslo om hvem som skal få lov til å drive barnehager i hovedstaden, har pågått i lengre tid. Nå foreligger Fylkesmannens vurdering, som begge parter tolker i sin favør.

Publisert Sist oppdatert

I samarbeidsavtalen mellom Rødt og Oslo kommune står det at «kommunen og ideelle virksomheter skal stå for drift av alle nye barnehager i Oslo».

Etter at avtalen var inngått i vår, mente kommuneadvokaten i Oslo at det ikke ville være mulig med loven i hånd, å gi tilskudd til ideelle barnehager og ikke andre. Dette var en kamel Rødt ikke var villig til å svelge og leder Bjørnar Moxnes sa tidligere denne måneden til barnehage.no at partiet ville trekke seg fra hele samarbeidet om det ble innvilget tilskudd til en eneste kommersiell aktør.

Det vil i bunn og grunn bety at partiet trekker budsjettgarantien for de neste fire årene.

Nye vurderinger

Dermed bestilte Rødt en ny juridisk vurdering av professor i rettsvitenskap, Tarjei Bekkedal ved Universitetet i Oslo, der Bekkedal mener at det vil være innenfor barnehagelovens rammer å gi støtte til ideelle, men ikke «kommersielle barnehager».

Byrådet svarte med å be Kommuneadvokaten undersøke på nytt om det i barnehagesektoren er mulig å lage et skille mellom ideelle og kommersielle private aktører. Kommuneadvokaten konkluderte på ny med at det ikke er adgang til å gjøre dette.

Følg barnehage.no på Facebookog Twitter.

Fortsatt uenighet

Saken ble tatt videre til Fylkesmannen, som mandag kom med sin vurdering på om det er lovlig å skille mellom ideelle og kommersielle barnehager. Byrådet og Rødt er imidlertid ikke mer enige av den grunn. Partene har nemlig ulike tolkninger av Fylkesmannens svar, melder Aftenposten.

– Fylkesmannen fastslår at det er en del av kommunens frie skjønn å yte tilskudd til nye barnehager, slik vi hele tida har sagt. Å kreve at de private aktørene er ideelle vil være greit så lenge barnas rettigheter etter loven blir oppfylt, sier leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, til avisen.

Byrådet i Oslo har en annen tolkning.

– Jeg tolker vurderingene dit hen at vi kan stille vilkår for å godkjenne private barnehager, men ikke et vilkår på om de er ideelle eller kommersielle. Selv om vi ikke kan skille mellom ideelle og kommersielle søkere, så innfører vi nå en ny modell for godkjenning og oppfølging av private barnehager i Oslo, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap) til Aftenposten. Hun viser til de syv prinsippene vedrørende krav til alle nye private barnehager i hovedstaden.

Les mer om kravene til nye private barnehager i Oslo her.

Moxnes mener kravene fra byrådet ikke er nok. Han sier at et ja til kommersielle aktører vil være et brudd på samarbeidsavtalen, noe som vil sette hele avtalen i fare. 

Powered by Labrador CMS