– Leo er veldig fornøyd med å få være hos dere i dag. Det er lenge siden han har fått kommet ut av kontoret mitt, og han har kjedet seg veldig, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.
– Leo er veldig fornøyd med å få være hos dere i dag. Det er lenge siden han har fått kommet ut av kontoret mitt, og han har kjedet seg veldig, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Fikk storfint besøk av stortingspresidenten og løven Leo

Hvordan skal vi være mot hverandre, og hvem bestemmer i Norge? Det var noen av samtaleemnene da barna i Blåbærgrenda barnehage i Rælingen fikk besøk av stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen og løven Leo.

Publisert

– Inne i Oslo er det et stort hus som heter Stortinget. Der inne er det mange mennesker som bestemmer hva som er lov og ikke lov å gjøre i Norge, forteller stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Hun har slått seg ned i sola utenfor Blåbærgrenda barnehage sammen med de eldste barna. På fanget har hun løvebamsen Leo.

– Leo er veldig fornøyd med å få være hos dere i dag. Det er lenge siden han har fått kommet ut av kontoret mitt, og han har kjedet seg veldig, forteller Wilhelmsen Trøen.

Hun tar frem en bok og begynner å lese om jenta Mina som blir guidet rundt på Stortinget av en av løvene som til vanlig vokter inngangen til Norges nasjonalforsamling.

– Dere har kanskje også regler i barnehagen? Når dere skal bestemme hvordan dere ønsker å ha det i barnehagen, snakker dere om hvordan dere skal være mot hverandre da? spør stortingspresidenten.

– Ja! svarer barna.

Politikerbesøk

Fredag i forrige uke var stortingspresidenten og et knippe lokalpolitikere i Rælingen kommune på besøk i Blåbærgrenda barnehage i anledning at barnehagen er en av finalistene i PBLs kåring av «Årets barnehage 2020».

Linda Yvonne Rosenborg er daglig leder i Blåbærgrenda barnehage i Rælingen.
Linda Yvonne Rosenborg er daglig leder i Blåbærgrenda barnehage i Rælingen.

Daglig leder Linda Yvonne Rosenborg satte stor pris på at politikerne tok seg tid til et besøk.

– Jeg er glad og takknemlig for at de ville komme hit på en fredag ettermiddag for å høre om barnehagen og hverdagen vår, sier hun.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen koste seg i finværet sammen med barna.

– Jeg reiser ganske mye ut til skoler, og innimellom også til barnehager, for å snakke om hvordan Norge er bygget opp, om demokratiet og at det er noen som sitter inne på Stortinget og vedtar lover som påvirker hvordan vi har det både i barnehagen og i samfunnet for øvrig. Det er veldig hyggelig å kunne snakke med barna om dette og samtidig introdusere dem for løven Leo, sier hun.

– Må være lydhøre for barnas innspill

At stortingspresidenten ønsket å snakke med barna om disse temaene under besøket, synes lederen i barnehagen er flott.

– Vi prater mye om at vi må respektere at folk er forskjellige og at vi kan ha forskjellige syn på ting. Vi ønsker at både barn og voksne i barnehagen skal være trygge nok til å tenke at selv om man er uenig om noe, betyr ikke det at andres meninger er mer eller mindre viktig enn ens egne meninger, sier Linda Yvonne Rosenborg.

Rammeplanen legger vekt på at barnehagen skal fremme demokrati og være et inkluderende fellesskap der alle får anledning til å ytre seg, bli hørt og delta. Dette er noe de ansatte i Blåbærgrenda barnehage er svært opptatt av.

– Barns medvirkning handler ikke først og fremst om at barn skal få bestemme om de vil ha røde eller grønne votter. Det er så mye mer enn det. Det handler om å være lydhør for, og ta tak i, de innspill barna kommer med, sier den daglige lederen.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen leser for barnehagebarna.
Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen leser for barnehagebarna.

– Trygghet må hele tiden ligge i bunn. Vi jobber for at barna skal bli trygge nok til å hevde egne meninger på en god måte. De skal være trygge på at de kan komme med innspill uten å måtte være redd for hvordan andre vil reagere på det de sier, legger Rosenborg til.

Powered by Labrador CMS