Den foreldreeide barnehagen i Molde ble lagt ned i 2013.
Den foreldreeide barnehagen i Molde ble lagt ned i 2013.

Fire foreldre og to ansatte saksøkt for 1,8 millioner

Fire foreldre og to ansatte fra en nå nedlagt barnehage er trukket for retten og risikerer personlig å måtte betale for barnehagens pensjonsforpliktelser.

Publisert Sist oppdatert

Teoball barnehage i Molde ble lagt ned i 2013. Nesten tre år senere mottok fire foreldre og to ansatte et krav på 1,8 millioner kroner.

Det er Dagens Næringsliv (krever innlogging) som skriver dette.

Selv mener de saksøkte at de satt i barnehagens samarbeidsutvalg. Motparten, Overføringsavtalens Sikringsordning, hevder at de satt i barnehagens styre.

Offentlig tjenestepensjon

Bakgrunnen for saken er at de ansatte i den foreldreeide barnehagen hadde hatt offentlig tjenestepensjon gjennom KLP. Denne typen pensjonsordning plikter en bedrift å betale for så lenge den forsikrede lever selv om virksomheten i bedriften blir lagt ned.

Skal forpliktelsene unngås, må en bedrift betale et avviklingstilskudd ved avviklingen. Dette ble ikke gjort da Teoball barnehage ble nedlagt.

– Frivillig i et foreldreutvalg

De saksøkte hevder at de ikke kjente til denne betalingsforpliktelsen da de sa ja til å ta et ekstra tak for barnehagen. Og heller ikke da den ble nedlagt.

– Jeg har vært med frivillig i et foreldreutvalg for å kunne være med på å påvirke innholdet i barnehagen, i tillegg til å arrangere ulike tilstelninger for barna, foreldre og ansatte. Dette var, slik jeg oppfattet det, stort sett de oppgavene vi skulle ta del i, sier Hege Olsen, en av foreldrene, til Dagens Næringsliv.

– Å saksøke foreldrerepresentanter og ansatte i en barnehage for 1,8 millioner kroner grunnet et komplisert pensjonsreglement savner sidestykke, sier deres advokat Erik Wold til avisa.

– Har ansvar for virksomheten

Nå skal saken opp i Romsdal tingrett.

– Barnehagen er en egen juridisk enhet. Vi har dokumenter som viser at de aktuelle personene signerer som et styre for barnehagen. Alle som sitter i et styre for en virksomhet, har ansvar for virksomheten, herunder at krav fra kreditorer blir betalt. Avviklingstilskudd er et slikt krav, sier advokat Sven Iver Steen, som representerer Sikringsordningen, til Dagens Næringsliv.

KLP er ikke en part i denne saken. Overføringsavtalens Sikringsordning skal bidra til å sikre pensjonsrettigheter opparbeidet hos arbeidsgivere som opphører ved konkurs/akkord eller ved annet opphør, eller som ikke betaler premie ved forfall.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS