Foreldrene i Lundgaardsløkka barnehage på Lillehammer reagerer på regjeringens planer i sin nye barnehagestrategi.
Foreldrene i Lundgaardsløkka barnehage på Lillehammer reagerer på regjeringens planer i sin nye barnehagestrategi. Nå samler de underskrifter. Øverst fra venstre: Marianne Borgenvik Kveseth, Steinar Thunæs, Elise Hserhtoo, Law pleh Hserhtoo, Erlend Nyhus, Marit Dahl Eriksen, Line Bekk Thunæs, Mari Skullerud Bakke og Carl-Jørgen Skullerud Bakke, Silje Marie Dalbakk, Kenneth Andresen, Martin Dahl Eriksen og Anne Kristine Olsen.

«Mitt barn, mitt valg»: Har samlet over 3000 underskrifter

Foreldrene i Lundgaardsløkka barnehage på Lillehammer slår alarm, og er helt tydelige i sitt budskap til kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap): Det er vi som foreldre som vet hvilken barnehage som passer våre barn best!

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i vår lagde de en film som siden ble spredt i sosiale medier - og omtalt hos barnehage.no. Nå har de satt i gang underskriftskampanje, med slagordet #dittbarnehagevalg og i form av et brev til kunnskapsministeren.

I praksis betyr den skisserte endringen at kommunene får rett til å bestemme hvilken barnehage ditt barna skal gå i og hvilke barnehageplasser som skal bestå.

Derfor slår vi alarm! Vi foreldre som står bak dette oppropet, vil kjempe for at vår valgfrihet ikke svekkes, at vi viser viktigheten med selv å kunne bestemme hvem som skal gi omsorg og trygghet til våre barn og hvor deres grobunn for andre relasjoner skal være. Vi vet best hvilken barnehage som passer våre barn og familiens livssituasjon.

Foreldrenes valgfrihet må bestå – det må også kunnskapsministeren forstå!, står det blant annet i brevet.

Til nå har de samlet inn 3 007 underskrifter, og stadig nye kommer til.

– Totalt uenige

Bakteppet er at da regjeringen la fram strategien «Barnehagen for en ny tid» i januar, var det med et klart mål om å gi kommunene «demokratisk styring og kontroll med barnehagesektoren».

– Dette kan ha vært foreldrenes siste frie barnehagevalg. Kunnskapsminister Tonje Brenna og regjeringen ønsker at det er kommunene som skal styre over all kapasitet og opptak i alle barnehager. I praksis betyr dette at det er kommunene som får bestemme, og ikke vi foreldre. De får bestemme hvilken barnehage ditt barn skal gå i. Dette er vi totalt uenige i, var budskapet fra foreldrene, med initiativtaker Marianne Borgenvik Kveseth i spissen, da filmen ble laget.

– Jeg mener Brenna bør legge den delen av strategien helt bort, sier hun i dag.

I tillegg til å samle underskrifter, har foreldrene etablert en Facebook-gruppe som per nå teller 900 medlemmer.

– Vi har tenkt på hvordan vi skal få budskapet ut til flest mulig, og da var det Facebook og en underskriftskampanje vi tenkte på i første omgang. Jeg vil si at vi absolutt er på riktig vei, og vi ser at antallet som følger oss stadig øker, sier Kveseth.

– Ugunstig

Og målet?

– At politikerne forstår at det å frata foreldrene muligheten til å bestemme over sine egne barn, er ugunstig. Å velge barnehage er en veldig viktig avgjørelse. Vår kommune har jo har ingen anelse om hva akkurat mine barn trenger. Om de bør gå i en stor eller liten barnehage, eller om de trenger en barnehage med et spesielt satsingsområde. Jeg ser ikke helt hvordan de skal kunne gi det beste tilbudet når de ikke kjenner verken barna eller oss foreldrene.

Kveseth er ikke overrasket over at stadig flere engasjerer seg.

– Nei, det tenker jeg er naturlig. Jeg skal ikke ha flere barn, så det som skjer framover vil ikke berøre meg personlig, men jeg vil uansett jobbe for foreldrenes valgfrihet. Barnehagetilbudet bær være slik det er i dag, og uten at det går ut over de private barnehagene. De små barnehagene må bestå.

Etter planen skal underskriftene etter hvert overleveres kunnskapsministeren.

Powered by Labrador CMS