Et barn på småbarnsavdelingen i Margarinfabrikken barnehage i Oslo har fått meslinger.
Et barn på småbarnsavdelingen i Margarinfabrikken barnehage i Oslo har fått meslinger.

Et småbarn i landets største barnehage har fått meslinger 

Et barn på småbarnsavdelingen i Margarinfabrikken barnehage i Oslo er smittet med meslinger.

Publisert

Meslinger regnes som den mest alvorlige barnesykdommen. Det skyldes at den kan føre til ettersykdommer og være dødelig, selv om det er sjeldent.

Barnet som går i Margarinfabrikken barnehage er under 15 måneder og har dermed ikke fått MMR-vaksinen.

– Det aktuelle barnet er innlagt på sykehus, men i bedring, opplyser smittevernoverlege Tore Steen til Aftenposten, som omtalte saken først.

Typiske symptomer for meslinger er feber, halsvondt og hoste, etter noen dager utslett som begynner i ansiktet og sprer seg over hele kroppen. De første symptomene kommer som regel 10–14 dager etter at barnet ble utsatt for smitte.

– Man må kontakte fastlege eller legevakt for nærmere undersøkelse dersom ditt barn blir sykt med feber og utslett. Ring på forhånd og si at barnet kan ha vært utsatt for meslingsmitte.

Får tilbud om vaksinasjon i morgen

Det går 66 barn under 15 måneder, og som dermed sannsynligvis ikke vaksinert, i Margarinfabrikken barnehage. Men bare to av dem er i samme base som det smittede barnet. Totalt går det 461 barn i barnehagen, som er Norges største.

Barnet som nå er syk med meslinger er ikke vaksinert, fordi barnevaksinasjonsprogrammet anbefaler at barn får MMR-vaksine ved 15 måneders alder og igjen ved 12–13 års alder. I Norge er det nesten 95 prosent vaksinedekning med MMR-vaksinen.

Smittevernoverlegen forteller at alle barn på Margarinfabrikken som ikke er vaksinert og ansatte som er usikre på vaksinasjonsstatus får tilbud om det i morgen.

– Meslinger er smittsomt i flere dager før sykdommen bryter ut, så andre barn i barnehagen kan ha vært utsatt for smitte, sier Steen til Aftenposten.

Ikke vurdert å stenge

I et brev til foreldrene i Margarinfabrikken barnehage blir de oppfordret om å kontakte helsestasjonen de sogner til. Lørdag blir imidlertid alle anmodet om å vaksinere barn og andre som trenger ny vaksine på Sagene helsestasjon.

Sissel Dahl Løw er enhetsleder for barnehagene i Sagene bydel. Hun presiserer at de ansatte er årvåkne på alle symptomer og er i beredskap.

– De aller fleste barna i barnehagen er vaksinert og kan gå i barnehagen, og vi har ikke vurdert å stenge, sier hun til avisen.

Powered by Labrador CMS