DEBATT

Arild M. Olsen, administrerende direktør for PBL på PBLs landsmøte på Gardermoen. (Arkivfoto).
Arild M. Olsen, administrerende direktør for PBL på PBLs landsmøte på Gardermoen. (Arkivfoto).

– Kunnskapsløst om private barnehager

– Pensjonert barnehagelærer Arne Bråten bommer fullstendig med sine karakteristikker av private barnehager, sier administrerende direktør i PBL, Arild M. Olsen.

Publisert Sist oppdatert

I et debattinnlegg som ellers inneholder noen gode poenger om utviklingen i barnehagesektoren, kommer Bråten med et angrep på private barnehager som er så grovt at det ikke kan stå ukommentert.

Les debattinnlegget her: – Statlig hvitvasking av privates utbytte?

Den tidligere førskolelæreren hevder at sektoren gir fra seg hundrevis av millioner av fellesskapets verdier og at kyniske aktører tar ut uanstendige overskudd.

Skribenten kunne knapt bommet mer med sin analyse: 

  • Private barnehager reguleres av lover og regler som sikrer at pengene kommer barna til gode. Vi kjenner ikke til andre sektorer som er like strengt regulert.
  • I tillegg til normal revisjon har private barnehager en særattestasjon fra revisor som bekrefter at barnehagen bruker pengene i tråd med kravene i barnehageloven og forskrift.
  • Utbyttet i ordinære private barnehager utgjorde i 2015 maksimalt beskjedne 0,4 prosent av driftsinntektene.
  • Det offentlige har spart 2,15 milliarder kroner årlig fra 2008 til 2016, ifølge undersøkelser som Agenda Kaupang har utført. 

Private barnehager er med andre ord langt mer lønnsomt for samfunnet enn for eierne. Bråten bør dokumentere påstandene sine eller slutte å spre myter og vrangforestillinger om private barnehager.

Har du meninger om debatten du vil dele? Kommenter under eller send oss en tekst til [email protected].

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS