Landbruks- og matminister Geir Pollestad vil ikke bare servere kjøtt i barnehagene, men også ta barna med på slakting.
Landbruks- og matminister Geir Pollestad vil ikke bare servere kjøtt i barnehagene, men også ta barna med på slakting. Bildet er fra framlegging av Statsbudsjettet 2023.

Mener barnehagebarn bør få se på slakting

Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) vil ikke bare reversere kjøttstopp-vedtaket i Oslo: – Jeg tror faktisk at unger tåler veldig godt å se slakting. Hvis det skjer på rett måte, og ting blir forklart. 

Publisert Sist oppdatert

Det sier Pollestad til Nationen i forbindelse med at han ber det nye Oslobyrådet snu om kjøtt-stopp i barnehagene. I intervjuet tar Pollestad et oppgjør med «behagelige vaner» i matveien, og ber barnehagene være mer bevisste på inntaket av ultraprosessert mat.

Han tar samtidig til orde for at barn får bedre kunnskap om hvor maten kommer fra. Nationen viser til Facebook, der landbruksministeren ser til Lund kommune i Rogaland og Heskestad barnehage, som han mener Oslo har mye å lære av. Der får ungene se på nært hold hvordan slakting av lam foregår.

– Det er kunnskap som tilnærmet alle i Norge hadde et forhold til for en del år siden og i tidligere generasjoner. Nå er det veldig få som har det. Det tror jeg rett og slett vi har godt av, sier Pollestad.

Barnehager på jakt

Barnehage.no har skrevet flere artikler om barnehager som jobber mye med denne tematikken - og barnehager som har tatt med barna på jakt og slakting. Som da en historie om en oransje lue og et påkjørt rådyr ble opptakten til et helt spesielt prosjekt i Norlandia Sørumsand barnehage. Og da barna i Eidskog naturbarnehage var med på rådyrjakt, og for første gang fikk oppleve at jaktlaget felte en råbukk.

– Jeg tror det er viktig at unger i dag forstår at det er en sammenheng mellom dyr og kjøtt, sier Pollestad til Nationen, og fortsetter: 

– En av tingene vi tar til orde for, er at en i Oslo og resten av landet må vektlegge mer kunnskap om hvor maten kommer fra og hvordan dyrene har det. Jeg er opptatt av at en skal bygge oppunder at en skal bruke måltidet som sosial møteplass og forståelse for norsk landbruk.

Lammekjøtt og epler

Et annet poeng fra landbruks- og matministeren i saken er at barnehagene bør servere renere mat og mer råvarer i sesong. Som for eksempel mer lammekjøtt og eple om høsten. På spørsmål fra avisen om ikke mattilbudet handler om økonomi, og at ambisjonsnivået av den grunn ligger nærmere Toro tomatsuppe, svarer han: 

– Jeg skal ikke si et vondt ord om Toro. Det er en personlig favoritt, gjerne med kjøttboller, litt egg oppi, og litt ost på toppen, så blir det knallbra. Man bør ikke fjerne kjøtt for å spare penger, mener Pollestad.

– Jeg håper virkelig at den beslutningen som er gjort i Oslo ikke er økonomisk motivert, at de har meldt vekk kjøtt av økonomiske årsaker.

Men noe økonomisk løft av barnehagematen ligger ikke i regjeringens planer: 

– Det som vi kan gjøre overfor kommunene, er å styrke kommuneøkonomien og sørge for at de har økonomi til å tilby gode tjenester for både det som er lovpålagt og frivillig.

Powered by Labrador CMS