Madeleine Bergan (32) er fysioterapeut og brennende opptatt av kosthold og ernæring. Nå går hun til kamp for å bedre mattilbudet i barnehagene guttene hennes går i.
Madeleine Bergan (32) er fysioterapeut og brennende opptatt av kosthold og ernæring. Nå går hun til kamp for å bedre mattilbudet i barnehagene guttene hennes går i.

Samler underskrifter: Nå får hun også støtte fra politikerne

185 kroner måneden er ikke nok til å gi barna i Oslo-barnehagene et godt nok mattilbud, mener småbarnsmor Madeleine Bergan. Nå får hun støtte fra Høyre, og jobber for å samle nok underskrifter til å fremme saken for bystyret.

Publisert Sist oppdatert

I 2020 var den gjennomsnittlige kostprisen i Oslo-barnehagene 269 kroner, mens det nasjonale gjennomsnittet var drøyt 285 kroner. I de kommunale barnehagene i Oslo er den øvre grensa 185 kroner.

Det mener Madeleine Bergan er alt for lavt. Noe hun har snakket om i Nordstrands Blad, som har skrevet en rekke artikler om temaet den siste tiden. Og til barnehage.no før helga. Bakgrunnen er at hun har startet en underskriftskampanje med mål om å fremme saken for bystyret.

– Når det gjelder matservering og ernæring i Oslo sine barnehager er skjevhetene store. De private kan selv bestemme kostøret, mens de kommunale har en fastsatt makspris som tilsvarer ni kroner måltidet per barn, påpeker hun.

Her finner du underskriftskampanjen.

Støtte fra Høyre

Hun har fått massiv støtte i sosiale medier. Nå får hun også drahjelp fra bystyregruppa til Høyre. Mehmet Kaan Inan og Elisabeth Rye-Florentz har sendt inn følgende private forslag, ifølge Nordstrands Blad:

  • Bystyret ber byrådet oppheve kravet om et makstak på mat i kommunale barnehager. Det skal være opp til hver enkelt barnehage i samråd med foreldre, hva kostprisen skal være.
  • Bystyret ber byrådet sørge for at barn fra lavinntektsfamilier får dekket hele eller deler av kostprisen til barnehagen.

Mehmet Kaan Inan (25) fra Mortensrud sitter i bystyrets kultur- og utdanningsutvalg. Han mener maten i de kommunale barnehagene må bli mer enn billig brød og pålegg og barna må få mer varm og næringsrik mat.

– Vi ser at mange private barnehager har mat som foreldrene ønsker og er fornøyd med. Vi ønsker det samme for de kommunale barnehagene. Vi mener maksprisen er så lav at barna ikke får god nok mat, sier han til avisen.

– Vi vet at kosthold og ernæring er viktig for barns oppvekst, så vi ønsker å sørge for at det ligger noe mer enn noen skiver kneip på tallerkenen.

Inan påpeker at de private barnehagene scorer høyere på foreldreundersøkelser enn de kommunale.

– En av de viktigste grunnene til det er maten som blir servert.

Vil unngå ekstraregning

I byrådsplattformen til Ap, MDG og SV i Oslo står det at de vil «søke staten om å få gjennomføre et forsøk med lik makspris for kostpenger i kommunale og private barnehager». 7. oktober kom avslaget fra Utdanningsdirektoratet, begrunnet i forskriften i barnehageloven, ifølge en sak i Utdanningsnytt.

Byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), sier til Nordstrands Blad at hun er enig med Høyre i at mat og måltid er viktig for barnas trivsel og læring i barnehagen.

– Vi ser etter gode løsninger for god mat, uten å sende en stor ekstraregning til barnefamiliene eller lage unødvendig byråkrati.

Byråden sier de har tatt initiativ for å øke kvaliteten på mat i barnehagene.

– Det er fullt mulig å få til god mat i barnehagen uten å øke kostprisen dramatisk, slik Høyre foreslår. I Oslo har vi blant annet startet et forsøk med kjøkkenassistenter i barnehagene, nå i bydel Østensjø og Nordre Aker. Flere bydeler vil komme etter. Dette er et samarbeid der man får flere ut i tilrettelagt arbeid.

Barnehage.no har omtalt satsingen, der i alt seks barnehager får ansette kjøkkenassistent i prosjektstillinger på to år gjennom Helt med-prosjektet. Stillingene er lyst ut i størrelsesordenen 50-60 prosent.

Byråden påpeker at maksprisen i barnehagene har økt med cirka 10.000 kroner i året under Høyres styre, fra 2330 kroner i måneden til 3230 kroner i måneden.

– I noen bydeler i Oslo med store levekårsutfordringer er det lav barnehagedeltakelse der bare halvparten av de yngste barna går i barnehage. Vi vet at pris er en viktig hindring for dette. Det å sende en stadig større barnehageregninger til familiene vet vi vil gjøre at flere faller utenfor barnehagefellesskapet.

Powered by Labrador CMS