Solberg-regjeringen ønsker å fjerne makspris i barnehagen

Arbeidet med å fjerne maksprisen i barnehagen blir nå prioritert

Publisert Sist oppdatert

Solberg-regjeringen varslet tidlig at de ønsket å fjerne makspris i barnehagene til fordel for en graderingsordning der noen få får billigere barnehageplass basert på inntekt. For å få dette til, må det en lovendring til.

Se resten av Solberg-regjeringens barnehageløfter her.

I Stortingets spørretime onsdag opplyste kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) at Høyre/Frp-regjeringen nå prioriterer arbeidet med en gradering av barnehageprisen framfor gratis kjernetid og å beholde dagens makspris.

– Da makspris ble innført, ble realiteten i mange kommuner at det det dyrere for de som hadde dårligst råd. Å tviholde på makspris som prinsipp har gjort at mange med dårlig økonomi betaler for mye for en barnehageplass, sa Isaksen.

Venstre kritiske

Også Venstre-topp Guri Melby er skeptisk til maksprisen og mener den hindrer kvalitet.

– Jeg mener den er rigid og hindrer kvalitet. Jeg har snakket med en privat barnehageeier, som ønsker å øke pedagogtettheten fra 30 til 50 prosent. Det kan de få til om foreldrene betaler 300 kroner ekstra. Den muligheten har de ikke nå, har Melby tidligere uttalt til Dagsavisen.

Den forrige kunnskapsministeren, Kristin Halvorsen er på sin side stolt over hvordan maksprisen fungerer for å stoppe sosiale forskjeller. Maksprisen er en skattelettelse, fastslår Halvorsen.

– Usosial

– Det at maksprisen beholdes betyr 25.000 kroner spart per år for de som har et barn i barnehagen. Samtidig vil det fortsatt være gratis barnehage i områder med mange minoritetsbarn, for alle som bor der, sa Halvorsen til Dagsavisen i fjor.

Fra 1. januar i år ble maksprisen satt opp til 2405 kroner som følge av en justering etter lønns- og prisveksten. I de fleste kommuner er makspris også minimumspris, noe som betyr at prisen er den samme uansett om foreldrene er fattige eller rike.

Før valget var Høyre svært kritisk til den rødgrønne ordningen, som de mener er usosial fordi de fattigste kommer dårligere ut enn de med normal eller høy inntekt.

Hva er best? Makspris eller gradering? Si din mening i kommentarfeltet under.

Powered by Labrador CMS