Hodelus er et tilbakevennende problem i barnehager og skoler.

– Det er ikke utenkelig at mindre klemming og nærhet har hindret mange hodelus i sin vandring

Folkehelseinstituttet oppfordrer likevel alle foreldre og foresatte til å sjekke barna sine for lus denne helgen.

Publisert Sist oppdatert

To ganger i året tar Folkehelseinstituttet (FHI) initiativ til nasjonal lusesjekk – i uke 10 og uke 35.

Det anslås at én til to prosent av alle barn i Norge til enhver tid har lus. Hvis alle sjekker seg på samme tidspunkt, og de med lus behandles, vil det bidra til å redusere hodelusbestanden over tid, påpeker FHI.

– Og det er nettopp derfor det er så viktig at så mange som mulig er med på den nasjonale lusesjekken, uttaler forsker Bjørn Arne Rukke i seksjon for skadedyrkontroll ved FHI på instituttets nettsider.

Færre lus på grunn av pandemien?

Koronapandemien har det siste året ført til økt avstand mellom folk og færre nærkontakter.

– Det er ikke utenkelig at mindre klemming og nærhet har hindret mange hodelus i sin vandring fra hode til hode, sier Rukke.

En studie gjennomført i Buenos Aires har undersøkt hvordan nedstengning og tiltak mot korona påvirket utbredelsen av lus. Den argentinske hovedstaden har innført strengere koronatiltak enn Norge, og over en lengre periode. Samlede tall fra foresatte som deltok i en nettbasert spørreundersøkelse viste at forekomsten av lus gikk ned fra 69,6 prosent i perioden før pandemien, til 43,9 prosent i perioden med strenge tiltak og nedstenging, opplyser FHI.

Hodelusekspert Rukke sier denne studien kan tyde på at det har vært dårligere kår for lusa under pandemien. Han påpeker samtidig at hodelus er et tilbakevennende problem i barnehager og skoler, og understreker at det derfor er viktig å gjennomføre lusesjekker.

FHI oppfordrer foreldre og foresatte til å gjennomføre sjekk med lusekam minimum én gang i måneden, slik at lusa oppdages tidlig.

Bør varsle

Oppdager du lus, bør behandlingen starte med det samme. I tillegg bør du gjøre følgende:

«Foreldre eller foresatte som oppdager lus, bør varsle skolen eller barnehagen slik at de igjen kan varsle andre foresatte om å være mer oppmerksom på hodelus. Også foreldre til de nærmeste vennene av barnet bør få beskjed, slik at også deres barn kan bli sjekket og eventuelt behandlet for lus. Ingen skal imidlertid holdes hjemme fra skole eller barnehage på grunn av lus», skriver FHI på sine nettsider

FHI har utarbeidet en brosjyre om hvordan man kan oppdage og behandle hodelus, et foreldrebrev barnehager kan dele ut i forbindelse med lusekampanjer og et foreldrebrev som kan sendes ut når det er oppdaget hodelus.

Powered by Labrador CMS