Lønnsforhandlingene har startet

Koronapandemien førte til at lønnsforhandlingene ble utsatt. Unio kommune har levert sitt første krav til KS, mens 5. oktober skal fagforeningene og PBL sette seg ned for å komme til enighet om ny hovedavtale og hovedtariffavtale.

Publisert

– Årets lønnsoppgjør er et unntaksår, men vi forventer at alle får reallønnsvekst. Derfor krever vi et prosentvis tillegg til alle. Selv om kaken i år er liten, skal vi minst ha vår del av den, slår leder i Unio kommune Steffen Handal fast ved åpningen av årets forhandlinger i KS-området.

Unio prioriterer sentrale tillegg i årets oppgjør.

 På grunn av koronapandemien ble oppgjøret utsatt i vår. Mye har skjedd i norsk økonomi og Unio er bekymret for at stramme økonomiske rammer de siste årene gjør at kommunene ligger bakpå i satsinger som ønskes gjennomført

Steffen Handal leder lønnsforhandlingene for Unio i kommunene. Forhandlingene med arbeidsgiverne i KS er i gang.
Steffen Handal leder lønnsforhandlingene for Unio i kommunene. Forhandlingene med arbeidsgiverne i KS er i gang.

Alle må ta inn over seg at det er store problemer i norsk økonomi som følge av koronapandemien og nedstengningen som har vært.

– Det har ført til at også vi har vært nødt til å justere ned de ambisjoner og krav vi hadde i vinter. Det er ikke enkelt, understreker Handal i en pressemelding.

Også YS kommune krever reallønnsvekst for sine medlemmer

– Vi krever reallønnsvekst for våre medlemmer, selv om det er lite penger å forhandle om,  forhandlingsleder i YS Kommune, Lizzie Ruud Thorkildsen i en pressemelding.

Hun er også forbundsleder i Delta og leder forhandlingene på vegne av YS-forbundene Delta, Skolelederforbundet, Parat, STAFO og Yrkestrafikkforbundet.

LO kommune sier de ønsker en sosial profil på oppgjøret, blant annet med et flatt kronetillegg. Et likt kronetillegg vil bety mest for dem med lavest lønn fra før. Det gir en god sosial profil.

Partene i kommuneoppgjøret har frist for å finne en forhandlingsløsning 15. september.

Privat sektor

Mandag 5. oktober skal fagforeningene Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta sette seg ned med PBL for å forsøke å komme til enighet om ny hovedavtale og nye hovedtariffavtale i privat sektor.

Forhandlingene omfatter 1.750 private barnehager med om lag 29.500 ansatte.

Oslo-forhandlinger

Også i Oslo kommune har lønnsforhandlingene startet. Oslo kommune er et eget tariffområde.

Det er Aina Skjefstad Andersen som leder forhandlingene i lønnsoppgjøret for ansatte i Unio Oslo kommune.

– Koronapandemien gjør at vi befinner oss i en ekstraordinær situasjon, som også vil ha innvirkning på åres lønnsoppgjør. Men mange arbeidstakere, ikke minst våre medlemmer, har på forskjellig vis påtatt seg et stort ansvar for å håndtere situasjonen best mulig. I årets hovedoppgjør vil derfor Unio jobbe for reallønnsvekst, sier hun i en pressemelding.

For YS kommune er det Mona Bjørnstad som er forhandlingsleder.

– Våre medlemmer har stått på i en krevende tid i kampen mot koronaviruset. Vi krever at vi får vår rettmessige del av verdiskapningen, sier forhandlingsleder i YS Kommune Oslo, Mona Bjørnstad i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS