Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Barnehageansatte provosert over at sjefene i kommunen får mest i lønnsoppgjørene

På ti år har årslønna for kommunale ledere økt med 8,6 prosentpoeng mer enn kommuneansatte flest.

Publisert

– Vi har et veldig stort ansvar i denne jobben og burde fått lønn etter det, sier fagarbeider Sara Nergaard i Ekely barnehage i Tønsberg til Fagbladet.

25-åringen er en av mange ansatte i norske kommuner som opplever at lønnsgapet opp til ledelsen i kommunen øker.

Rådmannen tjener firedobbelt

De ansatte som Fagbladet har snakket med i Ekely barnehage, har en årslønn på mellom 350.000 og rett over 400.000 kroner. Det er under halvparten av hva lederne i Tønsberg kommune tjener. Rådmannen i Tønsberg tjener 1,4 millioner kroner – altså nærmere fire ganger så mye som fagarbeider Sara Nergaard.

I løpet av de ti siste årene har årslønnen for kommunale ledere økt med 8,6 prosentpoeng mer enn kommuneansatte flest, viser tall fra KS som Fagbladet refererer.

I løpet av denne perioden har akademikere fått 11 prosentpoeng mer i lønnsvekst enn andre kommuneansatte.

Provoserer

Det økende lønnsgapet opprører tillitsvalgt i Ekely barnehage, Sandra Halvorstad.

– En leder har ansvaret for en barnehage, men vi ansatte sitter med det reelle ansvaret. Å jobbe med mennesker er noe annet enn en papirbunke. Det er veldig krevende, psykisk og fysisk, sier Halvorstad til Fagbladet.

Årsaken til den økende ulikheten er at ledere og akademikere siden 2002 har vært fristilte grupper. De forhandler dermed lønna lokalt, med kommunen og lokale tillitsvalgte som parter. Øvrige ansatte i kommunene forhandles sentralt i lønnsoppgjørene, skriver Fagbladet.

Powered by Labrador CMS