Denne høsten har barna i Gnist Myklebust flere ganger vært på besøk hos Herøy omsorgssenter for å spre glede og leke sammen med beboerne.
Denne høsten har barna i Gnist Myklebust flere ganger vært på besøk hos Herøy omsorgssenter for å spre glede og leke sammen med beboerne.

Knytter bånd på tvers av generasjoner: – Barna får kjenne på gleden av å glede andre

I vår ble Gnist Barnehager Myklebust livsgledebarnehage. Det innebærer at de gjennomfører ulike aktiviteter for å glede andre, blant annet å besøke de eldre på omsorgssenteret og beboerne på dagsenteret i nærheten av barnehagen.

Publisert

– Vi vil spre livsglede i nærmiljøet vårt, mellom generasjoner og innad i barnehagen. Gjennom prosjektet ønsker vi at barna skal få styrket selvbildet gjennom å gjøre noe godt for andre, sier Ann-Kristin Bøe Myklebust. Hun er leder i barnehagen som ligger i Herøy kommune.

I løpet av høsten har barnehagebarna i Gnist Myklebust vært på flere besøk hos Herøy omsorgssenter og Herøy produksjon (en kommunal bedrift som er en del av bo- og habiliteringstjenesten i Herøy kommune).

Under besøkene legges det vekt på generasjonsmøter og den gode samtalen, og på å bruke spill, sang og musikk, forming, lek og moro til å skape felles opplevelser.

– Gjennom disse møtene skal barna få oppleve å være gledesspredere, men også kjenne på gleden de får tilbake, sier Myklebust.

Felles aktiviteter

Om Livsgledebarnehager:

Det er folkehelseorganisasjonen Livsglede for Eldre som står bak konseptet Livsgledebarnehage. Organisasjonen jobber for at alle eldre skal ha en god og meningsfull hverdag og for å skape gode møteplasser mellom barn, ungdom og eldre.

En Livsgledebarnehage besøker sykehjem, omsorgsboliger eller dagsenter jevnlig i sitt nærmiljø, og skaper gode opplevelser gjennom felles aktiviteter med brukerne. Barnehagen bestemmer selv hvem de vil samarbeide med, og ordningen er åpen for alle barnehager og eldreinstitusjoner.

I dag er det over 400 livsgledebarnehager i Norge.

(Kilde: Livsglede for eldre)

Da barna besøkte omsorgssenteret torsdag i forrige uke, ble det tid til både lek og gode samtaler med de eldre beboerne.

– Barna synes det er veldig kjekt å besøke omsorgssenteret og de har alltid med seg «Livsglede-kofferten» som inneholder aktiviteter de har lyst til å gjøre sammen med de eldre, sier Myklebust.

– Mange av barna våre har sine egne besteforeldre i et annet land eller et annet sted i Norge. Vi ønsker at barna skal få oppleve og erfare den kunnskapen besteforeldregenerasjonen besitter, fortsetter hun.

Bygger forventinger

Barnehagelærer Oddveig Frøystadvåg Sævik opplever at både barna og de eldre setter pris på disse møtene.

– De eldre er veldig glade når barna kommer på besøk og tillit etableres veldig fort. Noen av barna kan være litt reserverte i starten, men de har med seg spill og ball, og da blir det lek for både ung og gammel, sier hun.

Sævik forteller at hun og de andre ansatte i barnehagen er opptatt av å skape forventninger hos barna i forkant av besøkene.

– Det er viktig å fremsnakke ting man skal gjøre. Før besøket på omsorgssenteret i forrige uke øvde barna på sanger de skulle synge og de snakket mye om aktivitetene de skulle ha sammen med beboerne. Når de gikk derfra var de veldig stolte og de syntes det hadde vært gøy, forteller hun.

– Da har barna både fått kjenne på forventninger og på gleden av å se at andre blir glade, sier Sævik.

– Barna synes det er veldig kjekt å besøke omsorgssenteret og de har alltid med seg «Livsglede-kofferten» som inneholder aktiviteter de har lyst til å gjøre sammen med de eldre, sier leder Ann-Kristin Bøe Myklebust.
– Barna synes det er veldig kjekt å besøke omsorgssenteret og de har alltid med seg «Livsglede-kofferten» som inneholder aktiviteter de har lyst til å gjøre sammen med de eldre, sier leder Ann-Kristin Bøe Myklebust.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Livsglededag

Leder Ann-Kristin Bøe Myklebust forteller at å spre livsglede er årets hovedprosjekt i barnehagen.

– Andre aktiviteter vi gjennomfører for å spre glede er familiemiddager, steking av vafler som serveres til foreldrene ved henting og å skrive hyggelige postkort som legges i postkassene til barnehagens naboer, sier Myklebust.

– Jeg får også ofte besøk på kontoret mitt av stolte barn som vil synge og spille eller levere en liten overraskelse som de har laget. Det er tydelig at dette prosjektet engasjerer både barna og personalet, sier hun.

Barnehagelærer Oddveig Frøystadvåg Sævik opplyser at de i tillegg arrangerer «livsglededager» i barnehagen.

– De eldre er veldig glade når barna kommer på besøk og det skapes tillit veldig fort, sier barnehagelærer Oddveig Frøystadvåg Sævik.
– De eldre er veldig glade når barna kommer på besøk og det skapes tillit veldig fort, sier barnehagelærer Oddveig Frøystadvåg Sævik.

– Da gleder den ene avdelingen de andre på huset. Vi har blant annet en musikkgruppe som synger og danser for alle avdelingene og en bakegruppe som lager noe godt til lunsj, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Givende besøk

Selv om livsglede er hovedtema for dette barnehageåret kommer ikke Gnist Myklebust til å gi seg som livsgledebarnehage når året er omme.

– Vi kommer til å fortsette med besøkene. Det er veldig givende både for oss i barnehagen, og de vi besøker, sier Ann-Kristin Bøe Myklebust.

– Vi ser på barna at det gleder dem å glede andre, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS