DEBATT

– Jeg driver selv en liten barnehage som i aller høyeste grad står i faresonen for å bli nedlagt de neste to årene - på grunn av politikernes manglende vilje og evne til å gi oss en forutsigbar fremtid, skriver Lise Lauvik.
– Jeg driver selv en liten barnehage som i aller høyeste grad står i faresonen for å bli nedlagt de neste to årene - på grunn av politikernes manglende vilje og evne til å gi oss en forutsigbar fremtid, skriver Lise Lauvik.

– Det er ikke kvalitet dere politikere vil ha. Dere vil spare penger

– Mangfoldet forsvinner, og jeg er temmelig sikker på at om noen år må alle barn og foreldre velge store barnehager, skriver Lise Lauvik i Langøy friluftsbarnehage.

Publisert

Jeg er møkk lei av å bekymre meg, høre om og lese om driftstilskudd i de private barnehagene.

Jeg driver selv en liten barnehage som i aller høyeste grad står i faresonen for å bli nedlagt de neste to årene - på grunn av politikernes manglende vilje og evne til å gi oss en forutsigbar fremtid.

Med oss mener jeg eiere, ansatte, foreldrene og sist, men ikke minst, barna.

I en fersk undersøkelse fra PBL sier 48,1 prosent av de spurte, enkeltstående barnehagene at de ikke har grunnlag for videre drift. Dette mye på grunn av en bemannings- og pedagognorm som vi ikke får tilskudd til, fordi vi hele tiden sliter tungt med to års etterslep av finansieringen.

Derfor trenger ikke Moxnes eller andre politikere bekymre seg for at kommunene ikke kan legge ned private barnehager. Dette er ikke noe problem for dere, for den prosessen startet dere allerede 1. januar 2020.

– Vi små som ikke overlever

Hvis ikke noen av politikerne våkner før det er for seint, vil ikke overkapasitet på barnehageplasser bli noe problem. Det som er så synd, er at det er oss små som ikke overlever. Flere av de store kjedene varsler også at de regner med røde tall på bunnlinja. Kan hende har de noen reserver å tære på, men det har ikke vi små.

Jeg skulle ønske dere i det minste kunne vært ærlige. Ikke si at dere vil ha mangfold. Det er nettopp mangfoldet som ryker nå.

En viss forutsigbarhet er et minimum for at jeg skal drive på med dette. Det er hårreisende å lese at Moxnes ønsker en lovendring som vil ta fra de private barnehagene denne forutsigbarheten. Dette spørsmålet tok han opp i stortinget 23. januar 2020.

Vår nye kunnskaps- og integreringsminister Skei Grande svarer 4. februar at departementet har vurdert å innføre krav om ny godkjenning i allerede godkjente barnehager, for eksempel etter 10 år. Altså en lovendring med tilbakevirkende kraft, med andre ord et tilbakekall av en rett vi har fått.

Det skal jeg love deg, Skei Grande, jeg tror ikke du i din villeste fantasi kan se for deg alle ulempene. De kommer, og de kommer fort!

Der satte jeg kaffen i halsen. Jeg tenkte krisemaksimering, få betalt ned lånet, stryk alt som heter kompetanseheving, ingen mer vikarbruk, ingen innkjøp - og informer foreldrene! Grande skriver videre at «enn så lenge» er ulempene større enn fordelene. Ja, det skal jeg love deg, Skei Grande, jeg tror ikke du i din villeste fantasi kan se for deg alle ulempene. De kommer, og de kommer fort!

Aldri i livet om jeg gidder å drive en barnehage som kommunen kan komme og stenge etter 10 år. Da går jeg heller for en styrt avvikling med en gang.

Dere skal ikke få «gleden» av å ødelegge verken for meg, mine ansatte, mine foreldre eller barn. Da bruker vi tiden fremover til å planlegge, slik at alle blir minst mulig skadelidende. Jeg har snakket med mange små barnehager som sier akkurat det samme, så dette kan dere ta som en «early warning». Og ikke tro at det kommer nye små barnehager på banen hvis kommunene får anledning til å stenge barnehagene etter en viss tid. Det vil være altfor lite attraktivt å starte og drive barnehager på slike premisser.

Årets barnehage 2016

I 2016 ble vi kåret til Årets barnehage av Private barnehagers landsforbund. Det var første gang denne prisen ble delt ut og vi var stolt som haner! Bittelille oss på en bitteliten øy ut i havet på Vestlandet. Vi fikk en bekreftelse på at vi gjorde noe bra, og vi føler fortsatt at vi gjør mye bra.

Men nei, det er ikke kvalitet dere politikere vil ha. Dere vil spare penger slik at vi små går utfor stupet. Mangfoldet forsvinner, og jeg er temmelig sikker på at om noen år må alle barn og foreldre velge store barnehager.

Takk gud for at jeg ikke har småbarn selv lenger.

For at vi skal overleve, vi få tilskudd som dekker de faktiske utgiftene våre til ny bemannings- og pedagognorm nå når normene faktisk er gjennomført. Vi har ikke råd til å vente to år.

Vi må kompenseres for manglende stordriftsfordeler. Det er som Skei Grande selv påpeker en del utgifter som er faste uavhengig av antall barn.

Til slutt et lite tips til politikerne: Bruk energien deres på noe fornuftig og slutt å tråkke på oss, for det er slik det føles!

Powered by Labrador CMS