DEBATT

Merethe Frøyland er geolog og leder for Naturfagsenteret ved Universitetet i Oslo.
Merethe Frøyland er geolog og leder for Naturfagsenteret ved Universitetet i Oslo.

– Realfag er kreative fag

– Det er ingen motsetning mellom kreativitet og realfag, sier leder av Naturfagsenteret, Merethe Frøyland.

Publisert Sist oppdatert

barnehage.no 16. februar kommer kunsthistoriker Mette Dybwad Torstensen med uttalelser om realfag og kreativitet som vi må få kommentere.

Vi er enige i at det er viktig med kunst og kultur i barnehagen, og at det er viktig med kreativitet. Men når Torstensen synes å framstille det som at det er en motsetning mellom kreativitet på den ene siden og realfag på den andre siden, slutter enigheten.

Det kan godt hende dette baserer seg på en misforståelse. Når Torstensen siteres om skolen at «Barn blir stadig mindre kreative, de er blitt så redde for å gjøre feil, for å svare feil at de ber om bruksanvisning for å løse oppgavene», er det en virkelighetsbeskrivelse vi også ville vært bekymret for – dersom vi var enige i den.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Men dette handler slett ikke om realfag, men om skolens undervisningsmetoder. Med en utforskende tilnærming byr realfag på store muligheter til å stimulere barns undring, nysgjerrighet og, ja, kreativitet. På Naturfagsenterets nettsted for barnehagen, forskerfrø.no, finnes en mengde forslag til aktiviteter med utforskende tilnærminger som er lette å ta i bruk, og som er gratis.

Så ja, la oss for all del støtte barns bruk av kreativiteten sin, men la oss ikke framstille det som at kunstfagene er det eneste stedet denne kreativiteten kan få utløp.

Vi må også arrestere Torstensen når hun hevder at «I skolen er det realfag hele veien». Hadde det enda vært så vel, er vårt hjertesukk. Selv etter at Røe Isaksen økte timeantallet i naturfag på 5.–7. trinn med én time, er faget, med i alt 615 timer, fortsatt ett av de med færrest timer fra 1.–10. klasse, omtrent det samme som kunst og håndverk, som har 623 timer.

Har du meninger om debatten? Del i kommentarfeltet under eller send til oss på [email protected].

Powered by Labrador CMS