DEBATT

«Er det noe som er viktig når jeg jobber med deg, så er det relasjonskompetanse. Ellers kan din utvikling og ønske om å lære rett og slett stanse. Du lærer ikke av fremmede, men av de du stoler på. Det er derfor jeg ønsker å være der for deg akkurat her og nå.»
«Er det noe som er viktig når jeg jobber med deg, så er det relasjonskompetanse. Ellers kan din utvikling og ønske om å lære rett og slett stanse. Du lærer ikke av fremmede, men av de du stoler på. Det er derfor jeg ønsker å være der for deg akkurat her og nå.»

Jeg vil være der for deg

«Å være engasjert akkurat her og nå. Det er det eneste som fungerer om vi deg trygg skal få. For er du ei trygg så lærer og utvikler du deg ikke slik som du skal. Og det vet vi, derfor er det å gjøre jobben vår riktig, et svært viktig kall», skriver barnehagelærer Stian Pedersen.

Publisert

Jeg vil være der for deg når du som knapt ett år gammel i barnehagen begynner. Mennesker er forskjellige, og det gjelder også deg og dine foreldre hvor vi alle har forskjellige lynner. Du er enten vugget eller trillet i søvn, eller du er vant med å finne roen selv. Stillferdig med en smokk eller bamse mens du drømmer om livets elv. Du er enten ammet eller har fått morsmelkerstatning, men er uansett i god forfatning.

Du er litt utrygg eller på de fleste veldig trygg. Uansett så skal du vite at jeg støtter din rygg. Sammen med dine foreldre skal vi finne en løsning som for akkurat deg er bra. Et samarbeid er alfa og omega for at du i barnehagen skal være glad. Vi skulle selvsagt på jobb vært flere, så der har politikerne en jobb å gjøre. Alle fra Erna Solberg til Jonas Gahr Støre.

Jeg vil være der når du er to år gammel og på småbarnsavdelinga er størst. Du er mer selvstendig i dine bevegelser og du er begynt å bruke din røst. Kanskje ikke slik at du enda kan synge, men på samlinga du sammen med oss melodier kan nynne.

Rutiner du fikk fra starten av, sitter fortsatt godt inne. Dette er for at du den dag i dag roen skal finne. Da du var ett år så skiftet vi bleie mens vi "borte bø" lekte, der du så lykkelig på stellebordet lå. Den dag i dag har du behov for akkurat det samme, rutiner som også gjelder her og nå.

Når du ankommer barnehagen, vil jeg deg i din høyde møte. Kanskje vil du ikke at mamma og pappa skal dra, så jeg må gi av meg selv og synge "klappe, klappe søte". Mange vil kanskje synes det er litt flaut og rart. Men vi som daglig omgås med små barn, vi synes det er riktig så smart. Å være engasjert akkurat her og nå. Det er det eneste som fungerer om vi deg trygg skal få. For er du ei trygg så lærer og utvikler du deg ikke slik som du skal. Og det vet vi, derfor er det å gjøre jobben vår riktig, et svært viktig kall.

Du er tre år nå, og skal til storavdelinga flytte. Nå er det viktig at vi til de som har jobbet med deg på småbarnsavdelinga vil lytte. Slik at overgangen for deg blir enkel og lett. Ja vi må innad i barnehagen og med dine foreldre samarbeide tett. Man blir ikke automatisk helt selvstendig over en liten sommer. Så det er viktig at vi sammen med deg tar ting steg for steg, etterhvert som de kommer. Bruker du enda bleier og sover lur, eller er slutten på dette straks på tur? Uansett skal jeg være der for deg og behovene dine, det er kun slik du blir trygg her også og finner en varme som deg vil tine.

Når du er tre år, så vil du så gjerne gjøre ting ferdig. Du "skal bare..". Og det er viktig at du får lov til dette. Om din lykke og utvikling fremdeles skal vare. For ting trenger ikke å være så travelt, for vi rekker det vi skal i dag, selv om vi enkelte ting litt må utsette. Både å leke ute, ha samlingsstund og ikke minst spise oss gode og mette.

Det er viktigere med kvalitet enn kvantitet for din del. Det er det som gir deg utvikling og ro i din sjel. At de tingene som skjer er godt planlagt og gjennomført. Da maler du bilder som gjør enhver av oss rørt. "Se den fine båten jeg har malt", sier du stolt og fornøyd. Man ser den om man bare vil, så jeg sier at "ja, se der ligger den jo så flott fortøyd". Jeg vil være der for deg slik at du får den tiden du trenger. Slik at ingen stresser deg og sier "du må være ferdig nå, du får ikke male lenger".

Jeg vil være der for deg når du er fylt fire. Du har så mange spørsmål nå, at jeg av og til må flire. Ikke av deg, men med deg, for du er i en alder hvor du begynner å forstå humor. Og du er ofte så verbalt sterk, at jeg stadig er ute og "ror". Du stiller nemlig spørsmål jeg knapt kan svare på. "Hvorfor eksisterer vind, og hvorfor er den her akkurat nå"?

Er det noe som er viktig når jeg jobber med deg, så er det relasjonskompetanse. Ellers kan din utvikling og ønske om å lære rett og slett stanse. Du lærer ikke av fremmede, men av de du stoler på. Det er derfor jeg ønsker å være der for deg akkurat her og nå. Jeg er ikke her bare fordi dette er en jobb. Nei, når man jobber i barnehage er man ikke akkurat en snobb. Jeg er kanskje den du lærer av, både gjennom samtaler, samlingsstunder og aktiviteter. Men samtidig så er det etter en venn du leter. Og jeg er her for deg, også som det. Og sammen skal vi løse mysterier i verden, ja vent bare å se.

Fem år og "skolelei"?? jeg er definitivt her også for deg. Alfabetsangen og to pluss en kan vi gjerne prøve å lære. Men kun på gøy, ellers blir din sekk altfor tung å bære. Sekken, den som du skal ha med deg her fra barnehagen til skolen. La oss la den ligge litt oppe i reolen. Edderkopper, haier og fisker, disse vil du vite mer om. Det er noe du til meg så stille hvisker. Ja okei sier nå jeg. Jeg skal definitivt ikke være den som sier nei.

Det viktigste for deg er å få lære om det du ønsker også, hvis ikke så er interessen lav for å lære deg det vi voksne sier at du bør lære. Og da, ja da har vi en riktig så utrivelig atmosfære. Der vi forsøker å ha samlingsstund kun slik vi voksne vil ha det, med regnestykker og bokstaven A er for Ape. Mens du er så lei alt sammen, at du forstyrrer så mye du kan og viser at du enkelte sanger kan rape. Nei, jeg er der for deg førskolebarn, slik at ditt siste år også blir bra. Slik at når du begynner på skolen så er det med glede at du til barnehagen sier "ha det bra".

  • Dette innlegget ble først publisert på Stian Pedersens blogg Barns følelser. Les flere av hans innlegg her.
Powered by Labrador CMS