DEBATT

Barna fortjener å ha det bra. Strekk ut en hånd, for lille Trond og alle andre barn som har det vanskelig., skriver kronikkforfatteren.
Barna fortjener å ha det bra. Strekk ut en hånd, for lille Trond og alle andre barn som har det vanskelig., skriver kronikkforfatteren.

Det er mange barn som har det ekstra vanskelig og som sitter i sitt hjem sammen med rusa foresatte

Stol på magefølelsen din, ikke la omsorgssvikt passere i stillhet. Barna fortjener å ha det bra. Strekk ut en hånd, skriver kronikkforfatteren.

Publisert

Jeg heter Trond og er snart fem år. Ikke undervurder meg selv om jeg er liten. Jeg forstår så mye mer enn dere tror. Jeg har hatt en tøff start på livet. I dag er jeg hjemme. Barnehagen min er stengt. Det er trist. For jeg liker meg i barnehagen. Barnehagen er mitt fristed. Der har jeg venner jeg leker med og voksne som bryr seg om meg. De voksne der er snille og leker med meg. De trøster meg når jeg er lei meg og hjelper meg å snakke om følelsene mine når jeg er sint og ikke klarer å kontrollere meg selv. Hjemme er det ikke slik. I dag er jeg lei meg for at jeg ikke får gå i barnehagen. Mamma og pappa krangler hele tiden. Noen ganger slår de hverandre, kaster ting så de blir ødelagt og sier slemme ting. Det gjør meg redd og jeg gjemmer meg under dyna på rommet mitt. Noen ganger når jeg lukker øynene mine tenker jeg på barnehagen min. I natt drømte jeg om barnehagen. Det var en koselig drøm. Helt til jeg våknet. Jeg våknet av at mamma og pappa ropte stygge ting til hverandre. Fikk ikke sove videre så i dag er jeg sliten og lei. Da har jeg litt mindre tålmodighet enn ellers og skriker og sparker når jeg ikke får viljen min. Det gjør mamma og pappa også. Da er det slik vi viser følelser her i huset. I sted så ropte jeg og kasta ting. Da ble pappa sint og dytta meg inn på rommet. Nå savner jeg barnehagen ekstra mye. De dytter meg ikke unna. De er glade i meg, det har de sagt. De snille voksne som jobber der.

Jeg titter litt ut av døra på rommet mitt og ser i stua. Der sitter mamma og pappa med noe sterkt i glassene sine. Det lukter vondt. Mamma og pappa blir så rare når de drikker dette som er så sterkt. Jo mer de drikker jo rarere blir de og jo høyere stemmer får de. Jeg håper flaska snart er tom. For da har de kanskje ikke mer igjen. Jeg savner barnehagen og voksne som bryr seg om meg. De voksne snakker om noe som heter korona og at barnehagen skal være stengt lenge. Jeg vet ikke hvor lenge de mener, for tidsperspektiv er vanskelig for oss som er små.

Jeg skulle ønske det kom noen snille voksne og ringte på døra mi for å snakke med meg og spørre meg hvordan jeg har det. Jeg har så mange hemmeligheter inni meg som en liten gutt ikke burde ha. Ikke koselige hemmeligheter, men hemmeligheter som gjør meg trist. Hemmeligheter som gjør at jeg får vondt i den lille magen min. Ting jeg er redd for å si for å ødelegge familien min. Mamma og pappa har sagt at jeg ikke må fortelle hemmelighetene til noen andre. Da kommer det noen og tar meg bort. Det vil jeg ikke. Jeg er jo glad i mamma og pappa.

Kjære deg som leser dette. Er du bekymret for noen barn i denne perioden? Det er mange barn som har det ekstra vanskelig og som sitter i sitt hjem sammen med rusa foresatte, noen kan være psykisk syke. Barn kan lide under omsorgssvikt, misbruk eller vold. Sammen med foresatte som ikke bryr seg eller som er overgripere. Du kan snakke med styrer i barnehagen der du jobber om du er bekymret for noen. Barnevernsvakta kan også kontaktes for å drøfte anonymt. Stol på magefølelsen din, ikke la omsorgssvikt passere i stillhet. Barna fortjener å ha det bra. Strekk ut en hånd, for lille Trond og alle andre barn som har det vanskelig.

Powered by Labrador CMS