DEBATT

«Når vi jobber med realfag i barnehagen, er et vesentlig punkt at alle ansatte har kunnskap om hva som ligger under begrepet «realfag». Ofte får mange assosiasjoner til spennende og forrykende eksperimenter, eller hvite frakker og spennende oppgaver fra Forskerfabrikken eller lignende. Men realfag er jo så mye mer. Så veldig mye mer!» skriver artikkelforfatterne.
«Når vi jobber med realfag i barnehagen, er et vesentlig punkt at alle ansatte har kunnskap om hva som ligger under begrepet «realfag». Ofte får mange assosiasjoner til spennende og forrykende eksperimenter, eller hvite frakker og spennende oppgaver fra Forskerfabrikken eller lignende. Men realfag er jo så mye mer. Så veldig mye mer!» skriver artikkelforfatterne.

«Realfag er en naturlig del av det å oppdage verden og være nysgjerrig på hva som skjer rundt seg»

«Realfag er å undre seg over det som finnes der ute. Å undre seg over stjernene, over planetene som finnes i tillegg til vår egen planet, over verdensrommet. Realfag er å se på månen og undre seg sammen om hva månen er laget av, og om det bor noen der,» skriver Ida Nordli og Irma Maurage i Espira Opaker barnehage.

Publisert

Rammeplanen om realfag

Fagområdet antall, rom og form handler om å oppdage, utforske og skape strukturer, og hjelper barna til å forstå sammenhenger i naturen, samfunnet og universet.

Barnehagen skal synliggjøre sammenhenger og legge til rette for at barna kan utforske og oppdage matematikk i dagliglivet, i teknologi, natur, kunst og kultur og ved selv å være kreative og skapende. Arbeid med fagområdet skal stimulere barnas undring, nysgjerrighet og motivasjon for problemløsing.

Alle barn er nysgjerrige på verden rundt seg

Ida Nordli.
Ida Nordli.

Det vi voksne gjør i barnehagen vår er at vi hjelper barna med å gi verden mening, og til å utforske alle de spennende mulighetene som er der. Ansatte i barnehagen vår har gode samtaler og varierte aktiviteter knyttet til det som stimulerer barnas nysgjerrighet og fantasi. Realfag er en naturlig del av det å oppdage verden og være nysgjerrig på hva som skjer rundt seg.

Den aller viktigste grunnen til at vi jobber med realfag i barnehagen er fordi det er gøy. En annen grunn er at barnehagen skal støtte barns utvikling. Realfag er noe alle trenger, uavhengig av hva man skal holde på med senere i livet.

Alle voksne i barnehagen må huske på at vi planter impulser i barna som de skal bygge videre på. Det meste vi trenger ligger rett utenfor døra vår, i naturen.

Slipp barna løs i et rom hvor det ligger korker, kongler og andre småting (utradisjonelle leker), så begynner de automatisk å systematisere. Realfag er det vi driver med i barnehagen til daglig.

Realfag i barnehagen

Irma Maurage.
Irma Maurage.

Når vi jobber med realfag i barnehagen, er et vesentlig punkt at alle ansatte har kunnskap om hva som ligger under begrepet «realfag». Ofte får mange assosiasjoner til spennende og forrykende eksperimenter, eller hvite frakker og spennende oppgaver fra Forskerfabrikken eller lignende. Men realfag er jo så mye mer. Så veldig mye mer!

Realfag er å kjenne at hjertet vårt banker, at lungene puster og at noe kjennes kaldt mens noe annet kjennes varmt. Realfag er å få kjennskap til kroppen vår, til funksjonene den har, og til hvordan den fungerer og henger sammen.

Realfag er å bli kjent med dyreriket, observere insektene ute i skogen, få kunnskap om kua i det ene prosjektet og marihøna i det neste prosjektet, og å lære om veien fra dyr på gården til mat på bordet. Realfag er å få innblikk i en verden som er ulik menneskenes verden, skape en respekt for det som lever, og få kunnskap om hvordan planeten vår har rom for alle ulike arter.

Realfag er å se på plantene som spirer og gror på våren, blomstene som først får knopper og deretter folder seg ut i blomst, for så igjen gi frø fra seg for nytt liv. Realfag er å studere gulrøttene som blir større for hver dag i grønnsakskassen, og det er å ha kunnskap om hva et frø trenger for å gå fra å være frø til å bli noe annet.

Realfag er å undre seg over det som finnes der ute. Å undre seg over stjernene, over planetene som finnes i tillegg til vår egen planet, over verdensrommet. Realfag er å se på månen og undre seg sammen om hva månen er laget av, og om det bor noen der.

Realfag er å skape nysgjerrighet til det vi kan lære mer om, og realfag er å vekke en interesse for det vi er og det vi har rundt oss.

Naturlig nysgjerrighet

I barnehagen vår jobber vi aktivt med å opprettholde barns naturlige nysgjerrighet og søken etter ny kunnskap og lærdom.

Vi jobber med realfag på mange spennende måter, blant annet om og gjennom kroppen vår, om og gjennom naturen rundt oss, og om og gjennom spennende eksperimenter.

Vi brenner for realfag og ser at barna også gjør det.

Powered by Labrador CMS