DEBATT

Barnehagelærer og styrer Stian Kroken.
Barnehagelærer og styrer Stian Kroken.

– Ta del i barnas rollelek!

– Ta del i barnas rollelek. Men gjør det skikkelig! oppfordrer barnehagelærer Stian Kroken.

Publisert Sist oppdatert

Som barn var jeg rastløs og aktiv, som oftest helt oppslukt i en eller annen form for lek. Det var i barnehagen jeg fikk lov til å utfolde meg og det er barnehagen som har vært med på å forme meg. Jeg husker godt barnehagen med klare rutiner og omsorgsfulle voksne. Men det er rolleleken jeg husker best.

Rolleleken kunne gå hardt for seg som politi og røver på jakt etter hverandre, gjerne på en ustø trehjulssykkel med løse skruer i altfor stor fart. De voksne forsøkte febrilsk å avverge ulykker ved å foreslå roligere leker. Men vi bet ikke på og dundret videre i samme fart og samme entusiasme. Vi var høyt og lavt noe som resulterte til et par hjernerystelser, skrubbsår, bruket nese og en arm i fatle. Men det kunne være det samme for det var rolleleken som var viktig. Dersom du ikke kunne bevege armen fikk du bare en annen rolle i leken.

I ettertid ser jeg at rolleleken var betydningsfull for meg og mine lekekamerater. Vi brukte tid på å forhandle om rollene i leken. Diskusjonene kunne være heftige, men det gjaldt å stå på sitt for å ikke miste sin favorittrolle. Reglene i leken brukte vi liten tid på. Resultatet ble nye diskusjoner, tårer og glede. Vi lærte etter hvert å velge våre kamper.

Rolleleken skal være lystbetont og leken skal fremme våre sosiale og mentale ferdigheter. I leken må barn konsentrere seg, planlegge, styre og forholde seg til andre barn. Som barn gjorde jeg meg opp noen tanker og fikk kjenne på de ulike følelsene i leken. Det var godt å ha voksne som støttet og oppmuntret oss da leken var fastlåst.

Etter noen år på avdelingen som barnehagemedarbeider og pedagogisk leder er jeg i dag styrer. Mye av min tid brukes til administrativt arbeid. Men heldigvis er arbeidsplassen min fylt med barn. Når jeg trenger en avveksling kan jeg spasere rundt i barnehagen velvitende om at rolleleken fortsatt er sentral i barnehagen.

Min oppfordring er at voksne bør ta del i barnets lekeverden. Gjør det på barnets premisser og gå inn rollen som prinsesse, hinkelpinkel, apekatt, sauen eller lege. Men gjør det skikkelig. Den magien og gleden som oppstår i rolleleken gir barnet følelsen av å være likesinnede med deg. 

Powered by Labrador CMS