Administrerende direktør i PBL, Anne Lindboe.
Administrerende direktør i PBL, Anne Lindboe.

PBL: - Ingen permitteringer så lenge inntektene består

PBL er klar i rådgivningen til barnehagene: Det er ikke grunnlag for å permittere ansatte så lenge tilskudd fra kommunen og foreldrebetaling opprettholdes

Publisert Sist oppdatert

– Vi får selvfølgelig mange spørsmål om dette. Det er naturlig at barnehager forbereder seg på hvordan kostnadene kan kuttes dersom inntekter uteblir. Foreløpig oppfordrer vi barnehagene sterkt til ikke å permittere ansatte. Vi forutsetter at tilskuddene består uavhengig av nedstengingen og forventer at myndighetene kompenserer eventuelt bortfall av foreldrebetalingen. Det har vært vår rådgiving hele tiden, sier administrerende direktør i PBL, Anne Lindboe til egne nettsider.

Foreldrebetaling

Før helga slo barne- og familieministeren  fast at kommuner ikke kan kreve foreldrebetaling fra SFO og barnehager.

 – Når barnehager og SFO stenger, kan kommunene heller ikke kreve betaling fra brukerne. Det kan gi lavere inntekt i en periode, samtidig som utgiftene jo vil bestå. Derfor har regjeringen besluttet at vi skal øke skjønnsrammen til kommunene med 250 millioner kroner i 2020 som et første steg, sa han.

Også enkeltkommuner har slått fast at de ikke kommer til å kreve foreldrebetaling i de kommunale barnehagen. Det har skapt usikkerhet i den private delen av barnehagesektoren. 

– Det er utrolig viktig at foreldre med barn i kommunale og private barnehager blir behandlet likt. Så er jeg helt sikker på at både barnehagene og de ansatte som i den kommende perioden måtte ha ledig kapasitet, vil være interesserte i å bidra på andre viktige samfunnsområder dersom denne situasjonen blir langvarig. Det er noe vi gjerne kommer tilbake til i samarbeid med andre berørte parter, sier  Lindboe.

Kjent problemstilling

Før helgen var barnehage.no i kontakt med Kunnskapsdepartementet, og stilte følgende spørsmål:

«Hva skjer med foreldrebetalingen, skal foreldre fortsette å betale for barnehageplass selv om barnehagen er stengt?»

«Hva skjer med tilskuddene som private barnehager mottar fra kommunene, skal barnehagene fortsatt få tilskudd som om ingenting har skjedd, eller vil det være opp til hver enkelt kommune å foreta en avkortning?»

 Etter Ropstads uttalelse, fulgte vi opp med spørsmålet:

«Hvordan mener kunnskapsdepartementet at private barnehager skal forholde seg til foreldrebetaling? Kan departementet avklare hvordan finansieringen av den manglende foreldrebetalingen vil skje i praksis.»

Ekspedisjonssjef Kjersti Flåten i Kunnskapsdepartementet svarer følgende på epost:

– Vi er klar over problemstillingen og arbeider med saken. Hva som blir det endelige resultatet må vi komme tilbake til på et senere tidspunkt.

Powered by Labrador CMS