Barn og voksne er satt i karantene etter at 23 personer har testet positivt for koronaviruset i Karmøy.
Barn og voksne er satt i karantene etter at 23 personer har testet positivt for koronaviruset i Karmøy.

47 barn og ansatte i Karmøy satt i karantene. Kommuneoverlegen skryter av barnehagene

I Karmøy er barn fra to barnehager bekreftet smittet av koronaviruset. 23 personer har testet positivt. Det har ført til at minst 47 barn og barnehageansatte er i karantene.

Publisert

– Flere av de som har testet positivt er barn i barnehage. Dette gjelder barn i to barnehager i Åkrehamn, Kirketunet barnehage og Espira Tjøsvoll. Det er også en elev ved Stangeland ungdomsskole som har påvist smitte, uttalte rådmann Vibeke Vikse Johnsen i Karmøy kommune i en pressemelding søndag.

Kommuneoverlege Katrine Marie Haga Nesse bekrefter til barnehage.no at 47 stykker er satt i karantene.

– Det er for å være føre var, sier hun.

Testes ikke

Ingen som er satt i karantene vil bli testet, så fremt de ikke utvikler symptomer på smitte.

–  Vi har fått mange spørsmål om dette med testing, og det er en misforståelse vi må rydde opp i. Vi kan ikke teste folk som ikke har symptomer, sier hun, og forklarer at det kan være opptil to ukers inkubasjonstid før det gir utslag på tester.

– Dermed kan man få falske negative resultater, sier Nesse, og sier at samme prinsipp er brukt for helsepersonell:

– De som er testet er det fordi de har symptomer, så for å avklare om det er for eksempel forkjølelse har man tatt tester, sier hun.

Smittespredning

Det hele startet med at en ung, voksen person hjemmehørende i Karmøy kommune testet positivt. Innledende smittesporing avdekket at denne personen tilhører et avgrenset miljø med tett intern kontakt. Dette har ført til betydelig smittespredning i miljøet. 

– Kommunen har god dialog med styrerne i berørte private barnehagene. Avdelingene som har hatt barn med smitte vil ikke bli tatt i bruk før de er rengjorte og klar for bruk, sier kommunalsjef for oppvekst og kultur, Bjørn Andersen.

Ifølge Andersen skal det ikke være noe som tyder på at smitte er spredt fra barnehagene.

– Da den første testet positivt ble det umiddelbart satt i gang smitteoppsporing. Etter en smittefaglig vurdering besluttet smittevernlegen å teste hele den aktuelle gruppen/miljøet for å få oversikt over smittesituasjonen. Testing av hele gruppen på 26 personer ble gjennomført fredag formiddag, og prøvesvarene ble kjent for smittevernet lørdag ettermiddag. Man fant da ytterligere 22 personer med positiv prøve på covid-19. Omtrent halvparten av disse er barn, opplyste kommunen på søndag.

Jens Schei Hansen, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i Espira.
Jens Schei Hansen, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i Espira.

– Viktig å følge veilederen

– Vi har fått sett viktigheten av å følge smitteveilederen så godt det lar seg gjøre.

Det sier Jens Schei Hansen, kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira. Han er klar på at det at de har fulgt rådene gjorde det enkelt å bidra til kommunens smittesporing.

– Det var en prosess i går hvor styrer sendte over oversikt over hvem som hadde vært i kontakt med hvem av barn og voksne, og tilbakemeldingen vi har fått fra kommunen er at de har vært fornøyd med jobben som er gjort. Vi har også fått erfare at dette var en kommune som fungerte veldig godt, og som vi opplevde at forsto hvilken situasjon vi var i, og vårt behov for å få rask og riktig informasjon til foreldre og ansatte, sier han.

En annen ting de har fått kjent på er usikkerheten som brer seg når en slik situasjon oppstår.

– Det har vært litt krevende å kommunisere at det er trygt å gå i barnehagen for dem som ikke har blitt kontaktet av kommunen, og at det vil være drift som normalt for dem som ikke er rammet, sier han.

Hansen er klar på at det i slike situasjoner er viktig med godt samarbeid med de lokale smittevernmyndighetene.

Takknemlig

– Jeg kan ikke få sagt hvor takknemlig jeg er for hvor rolige barnehagene har vært og hvordan de har taklet situasjonen med faglig trygghet. All ære til dem, sier kommuneoverlege Katrine Marie Haga Nesse.

Kommuneoverlegen skryter av styrerne i begge de rammede barnehagene som umiddelbart etter at de fikk beskjeden lørdag, startet med å undersøke å kartlegge kontaktpunktene i barnehagene.

– Hvordan opplever kommunen barnehagenes bidrag i smittesporingen?

– Vi har fått servert alt på en veldig god måte, og opplever et veldig godt samarbeid, sier hun.

Espira var altså blant de første barnehagene som opplevde smitte blant barn etter at barnehagene åpnet dørene igjen. Hansen føler at de har vært godt rustet.

– Vi har vært godt forberedt på at noe som dette kunne skje, og tenkt at det var et tidsspørsmål for en smittesituasjon oppsto. Allerede i slutten av februar satte vi ned kriseteam som håndterer og bistår styrerne gjennom korona-tiden. Og i helga fikk vi se at det fungerte, sier Hansen, og legger til:

– Vi i Espira har full tillit til smittevernmyndighetene og vil følge deres råd dersom vi igjen opplever tilfeller av smitte blant barn eller ansatte i våre barnehager.

 LES OGSÅ: De er på nesten 24-7: Slik jobber kriseteamet hos Espira

Powered by Labrador CMS