Tall fra Kunnskapsdepartementet viser at 86,9 prosent av alle ansatte i barnehager og skoler har fått første dose med koronavaksine. 26,6 prosent har fått andre dose.
Tall fra Kunnskapsdepartementet viser at 86,9 prosent av alle ansatte i barnehager og skoler har fått første dose med koronavaksine. 26,6 prosent har fått andre dose.

Hver fjerde ansatt i barnehage og skole er fullvaksinert én uke før skolestart

– Vi vil se at mange lærere og ansatte får andre dose i løpet av de nærmeste ukene, sier kunnskapsminister Guri Melby (V) til NTB.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Kunnskapsdepartementet viser at 86,9 prosent av alle ansatte i barnehager og skoler har fått første dose med koronavaksine. 26,6 prosent har fått andre dose, melder NTB.

For befolkningen som helhet er andelen som har fått første og andre dose henholdsvis 81,9 og 34,6 prosent.

– Nå har mange kommuner prioritert lærere for å få dose 2. Vi vil se at mange lærere og ansatte får andre dose i løpet av de nærmeste ukene, mange kommuner benytter handlingsrommet vi ga dem, sier Melby til NTB.

Kunnskapsministeren mener årsaken til den lave andredoseandelen blant disse yrkesgruppene er prioriteringen av risikogrupper, og at andelen vil øke sammen med andelen blant resten av befolkningen framover.

– Det er også viktig å ha med at dose 1 beskytter mye, sier hun til NTB.

Regjeringen mener derfor det skal være trygt å åpne skoler og barnehager på grønt nivå. Unntaket er hvis det er en smittesituasjon i kommunen som tilsier at man trenger et høyere nivå.

Ikke fornøyd

Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, er ikke imponert over vaksinetallene departementet legger frem.

– Det er for dårlige tall. Det er nesten provoserende. Lærere og barnehagelærere blir bedt om å stå i frontlinjen, men mottar ikke den beskyttelsen personer i frontlinjen trenger. De burde være fullvaksinerte, sier Handal til NRK.

– Espen Nakstad snakker om en fjerde smittebølge, samtidig som karantenebestemmelsene for dem under 18 år blir slappere. Regjeringen burde prioritert tydeligere, sier Handal videre.

Nytt testregime

Fra 16. august kan barn og unge under 18 år slippe smittekarantene, hvis noen i klassen, fritidsaktiviteten eller omgangskretsen er smittet, dersom de testes jevnlig. Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære kontakter til den smittede må fortsatt i karantene, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

FHI og Helsedirektoratet mener det er viktig å begrense bruken av karantene så mye som mulig for barn og unge slik at de kan gå i barnehage og skole som vanlig.

Krav for å unngå smittekarantene:

  • For barn over 12 år: Første test raskest mulig (dag 1) og deretter nye tester på dag 3 og 5.
  • For barn inntil 12 år samt 13-åringer på barneskole: Første test rasket mulig (dag 1) og deretter én ny test mellom dag 3 og 5.

Dersom testing i samsvar med retningslinjer ikke gjøres, må vanlig smittekarantene gjennomføres.

Les mer på Helsedirektoratets nettsider.

Powered by Labrador CMS