– Vi får flere tilbakemeldinger om at smittevernreglene brytes, sier leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.
– Vi får flere tilbakemeldinger om at smittevernreglene brytes, sier leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

– Vi forventer at alle stiller opp for å gjøre skoler og barnehager trygge

Utdanningsforbundet får flere tilbakemeldinger fra lærere som forteller at smittevernveiledere i skoler og barnehager ikke følges opp.

Publisert

– Flere lærere forteller at de er engstelige, og det skjønner jeg godt. Vi er ikke smitteverneksperter, men vi vil følge helsemyndighetene sine regler og veiledere. Vi forventer at alle stiller opp for å gjøre skoler og barnehager trygge, sier leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal i en sak publisert på forbundets hjemmesider.

– Vi får flere tilbakemeldinger om at smittevernreglene brytes. Fra videregående hører vi om trange klasserom som fylles opp med 37 elever, vi hører om skoler som ikke har råd til tilsyn når barna er ute, om trange og overfylte ganger – og flere andre tilfeller hvor reglene ikke følges. Fra planleggingsdagene har vi også fått eksempler på at 50 lærere dyttes inn på svært små og trange rom, slik at det overhodet ikke er mulig å følge enmetersregelen. Slik kan vi ikke ha det, det går rett og slett ikke an, er Handals tydelige beskjed.

Til barnehage.no opplyser kommunikasjonsavdelingen at Utdanningsforbundet ikke har konkrete eksempler fra barnehagesektoren. Men i en undersøkelse gjennomført av Fagforbundet barn og oppvekst Oslo i juni, der medlemmene blant ansatte i barnehager, skoler og AKS svarte, kom det fram at 9 av 10 svarer at smittevernveilederen overholdes ok, godt eller svært godt. Samtidig svarer en av fire barnehagelærere at veilederen ikke følges. 

Handal mener ifølge utdanningsforbundet.no at grunnen til at smittevernveilederne i skoler og barnehager ikke følges, er enkel.

– Dårlig økonomi i kommuner og fylkeskommuner. Men det er en veldig dårlig unnskyldning!

Handal mener kommuner og fylkeskommuner gambler med elevenes og lærernes helse og sikkerhet, og at dette er uakseptabelt. 

– Dette handler om vilje og økonomi, og om prioritering. Det går ikke an at (fylkes-)kommunene må kutte og kutte i den situasjonen Norge er i nå. Det må bevilges mer penger slik at vi kan være trygge på at helsen og sikkerheten til elver og ansatte i skoler og barnehager blir ivaretatt på godt nok vis.

– Fra flere kommuner hører vi at de ikke får dekket de utleggene de hadde for ekstra smitteverntiltak tidligere i år. Slik kan det ikke være, de pengene må på bordet, og de må  komme nå slik at skoler og barnehager kan drives forsvarlig.

Samtidig påpeker Handal at det bildet ikke er ensidig, og at mange skoler og barnehager fortsatt er flinke til å følge smittevernveilederne. Dette handler om at skoler og barnehager er veldig forskjellige når det gjelder areal og fysiske betingelser, og samtidig at ressurssituasjonen i utgangspunktet er veldig forskjellig.

Powered by Labrador CMS