Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og statsminister Jonas Gahr Støre kunne fortelle at nesten alle nasjonale smitteverntiltake nå fjernes. Bildet er fra en tidligere pressekonferanse.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og statsminister Jonas Gahr Støre kunne fortelle at nesten alle nasjonale smitteverntiltake nå fjernes. Bildet er fra en tidligere pressekonferanse.

Nå fjernes trafikklysmodellen:
– Tilbake til en mer normal hverdag

Nå fjerner regjeringen trafikklysmodellen, og barn anbefales ikke å verken testes eller være hjemme hvis de ikke er syke.

Publisert

Det kom fram under dagens pressekonferanse med statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. Det betyr at barn, elever og ansatte nå går tilbake til en mer vanlig barnehage- og skolehverdag. Trafikklysmodellen skal bare brukes lokalt hvis kommunen mener smittesituasjonen krever det.

– Barnehagebarn skal ikke testes og trenger ikke være hjemme hvis de ikke er syke, er den klare beskjeden fra helseministeren.

– Helsemyndighetene anbefaler å lette ytterligere på smitteverntiltakene. Barn og unge blir i svært liten grad alvorlig syke og koronautbruddet regnes ikke lenger som et alvorlig utbrudd. Selv om mange barnehager og skoler vil oppleve mye smitte og fravær i noen uker fremover, går vi derfor bort fra å bruke trafikklysmodellen nasjonalt, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

I tiden fremover vil fortsatt mange elever og ansatte bli syke og høyt fravær kan bli en utfordring, står det videre i pressemeldingen.

– Jeg vet at ledere og ansatte i barnehager og skoler gjør sitt ytterste for at alle barn skal få et fullverdig tilbud, selv om situasjonen fremdeles er krevende. Målet vårt er at alle skoler og barnehager skal komme tilbake til normal drift raskest mulig, sier Brenna.

Covid-19-forskriftens krav om smittevernfaglig forsvarlig drift oppheves for barnehager, skoler, fagskoler, høyskoler og universiteter. Det betyr at vi går tilbake til de vanlige reglene om smittevern, som er de som gjaldt før pandemien. For skoler og barnehager har vi en egen forskrift om miljørettet helsevern i skoler og barnehage. Den inneholder regler om at virksomhetene skal forebygge spredningen av smittsomme sykdommer. Spesifikke smittevernråd knyttet til covid-19 i skoler og barnehager skal oppdateres og publiseres i koronaveilederen på FHI sine nettsider så raskt som mulig, står det videre i meldingen.

Powered by Labrador CMS