– Dette er en ekstraordinær situasjon og da må vi være kreative, sier hovetillitsvalgt i Vestby kommune om å fri til skole- og barnehageansatte for å påta seg ekstrajobb som renholdere.

Lokker med 200 prosent overtid for å steppe inn som renholdere

Fraværet er så høyt blant renholderne at kommunen frir til blant andre barnehageansatte.

Publisert

Det kommer fram i en sak i Dagsavisen Demokraten.

Der står det blant annet at samtlige ansatte ved Bjørlien skole i Vestby kommune fikk beskjed fra rektor ved skolen om at sykdomsfraværet i renholdssektoren i kommunen er så høyt at de kan behøve hjelp fra lærere og barnehageansatte. De lokkes med ekstra overtid lønnet med 200 prosent dersom de påtar seg ekstrajobb.

Skolesjef Cathrine Grinna Skjeltorp presiserer at det ikke er snakk om ekstra oppgaver i den vanlige arbeidstiden, men oppgaver som skal lønnes i tillegg til ordinær lønn.

Hovedtillitsvalgt i Vestby kommune, Stig Øverås, sier til avisen at meldingen ikke gjelder bare én skole, men hele kommunen generelt.

På spørsmål om hvordan kommunen skal løse kompetansekravene som stilles til renholdere som skal jobbe ved skoler og barnehager, hvis lærere og barnehageansatte skal gjøre dette selv, svarer han:

– Jo, det stilles krav. Men kan ikke bare bli satt inn, det vil kreve opplæring. Det var sånn ved pandemiens start også, at andre fikk forespørsel om å jobbe i helsesektoren. Det er jo frivillig, sier Øverås, og fortsetter:

– Jeg tror ikke det er noe stort problem og regner med dem som melder interesse, er de som kan tenke seg ekstra jobb og 200 prosent overtid. Det er den nye sentrale avtalen etter omikron-varianten som gir mulighet for utvidet betaling ved overtid. Det er sikkert enkelte som ønsker seg ekstra inntekt, som trenger litt ekstra. Så lenge det er frivillig, er det helt greit. Jeg synes det er bra at de forsøker en sånn løsning. Dette er en ekstraordinær situasjon og da må vi være kreative.

Powered by Labrador CMS