Mona Fagerås (SV) har stilt spørsmål til helseministeren.
Mona Fagerås (SV) har stilt spørsmål til helseministeren.

Koronavaksinen: Spurte hvorfor barnehageansatte ikke prioriteres – nå har hun fått svar

Mona Fagerås (SV) ba helseministeren forklare hvorfor ansatte i skoler og barnehager ikke prioriteres i vaksinekøen. Helseministeren peker på Folkehelseinstituttets råd.

Publisert

Flere representanter fra lokale lærerorganisasjoner rundt omkring i landet har tatt til orde for at ansatte i skoler og barnehager må prioriteres i vaksinekøen. Det fikk Mona Fagerås (SV) til å be helseminister Bent Høie om svar på hvorfor de ikke er det.

–Lærerne og andre ansatte i skoler og barnehage har som kjent stått i fremste rekke under pandemien og treffer daglig mange elever noe som igjen betyr at de har flere nærkontakter enn de fleste andre i samfunnet. Dette har ført til at mange skole- og barnehageansatte har vært bekymret for egen helse og selvfølgelig for å smitte andre, skriver hun i begrunnelsen for spørsmålet, og ber statsråden redegjøre for hva som ligger til grunn for at de ikke er prioritert.

Nå har hun fått svar:

– Jeg har stor forståelse for at dette er en krevende situasjon for mange og at noen yrkesgrupper som ansatte i barnehager og skoler, føler seg særlig utsatte. Siden vi ikke har mulighet til å vaksinere alle på en gang må vi prioritere, skriver Høie.

Han peker på at regjeringen følger Folkehelseinstituttets råd om prioritering av vaksine, og at strategien er dynamisk.

– Den kan endres blant annet ut fra smittesituasjonen og oppdatert kunnskap om vaksinenes egenskaper. I denne første fasen med lite tilgang til vaksiner er beboere i sykehjem, de aller eldste og visse grupper helsepersonell prioritert uavhengig av bosted, skriver han.

Helseministeren er tydelig på at det er viktig å følge smittevernrådene - både hjemme og på jobb - selv om stadig flere blir vaksinert i tiden fremover.

– Det at vi alle følger rådene er vår største forsikring for å begrense smitte og skjerme både oss selv og andre. Foreløpig er det også slik at det er usikkerhet rundt effekten av vaksine på smittsomhet fra den vaksinerte. Effekten er bare dokumentert for å unngå å utvikle sykdom. Dette betyr at man vil måtte gå i karantene etter kontakt med en smittet, selv om man er vaksinert. Det er ikke innført unntak fra karantenereglene for vaksinerte. Det betyr at vaksinerte skal være i karantene på lik linje med ikke-vaksinerte, skriver han.

Powered by Labrador CMS