En glad gjeng fra Langøy friluftsbarnehage: F.v eier Lise Lauvik og pedagogiske ledere Susanne Hetlevik (ifølge Lauvik den egentlige sjefen), Kine Henriksen og Madeline Børnes.
En glad gjeng fra Langøy friluftsbarnehage: F.v eier Lise Lauvik og pedagogiske ledere Susanne Hetlevik (ifølge Lauvik den egentlige sjefen), Kine Henriksen og Madeline Børnes.

Hvem blir «Årets barnehage 2017»?

Etter suksessen i fjor, skal Årets barnehage kåres på nytt. Eier av fjorårets verdige vinnerbarnehage, Lise Lauvik, er ikke i tvil: – Å gå utenfor boksen gir kvalitet!

Publisert Sist oppdatert

I fjor var første gang PBL delte ut prisen Årets barnehage under lederkonferansen i Bodø. Nå har styret i PBL startet jakten på «Årets barnehage 2017» og trenger din hjelp til å finne de rette kandidatene.

– Det finnes utrolig mange gode PBL-barnehager rundt om i landet, som alle fortjener heder og ære for jobben som legges ned hver dag. Med denne prisen ønsker vi å fokusere på det gode arbeidet som gjøres i barnehagene hver dag. Alle som vet om en knakende god barnehage, kan være med å nominere kandidater, sier styreleder i PBL, Eirik Husby i en pressemelding.

Lise Lauvik er eier av Langøy friluftsbarnehage, og er ikke i tvil hva prisen har betydd for den lille, men kompromissløse barnehagen som vant i fjor:

– Vi fikk prisen etter et tungt år med mye motgang. Vi hadde valgt å ta steget fullt ut og bli en friluftsbarnehage på alle måter. Vi tok hele barnehagen ut, og det kostet oss litt å stå i stormen. Men å vinne Årets barnehage var en bekreftelse på valget vi gjorde og ga oss bekreftelsen vi trengte. Den viste at det lønnet seg å ta de upopulære avgjørelsene, sier Lauvik.

Sparsom

Prisen besto av 25 000 kroner, heder og ære. Langøy friluftsbarnehage her enda ikke brukt opp pengene.

– Vi tok en personaltur til Voss med buss, sier Lauvik, som holder hus i Fjell kommune.

Ikke veldig ekstravagant, altså.

Drømmer om Svalbard

– Men drømmen er en personaltur til barnehagen på Svalbard. Når folk sier til oss at det blir kaldt for ungene å være ute så mye, lurer jeg på hva de gjør på Svalbard? Det finnes ikke en eneste fireåring som synes været er for dårlig så lenge de er godt kledd. Da bør det være orkan! sier den engasjerte friluftsdamen.

«Årets barnehage 2016» var på en måte kronen på toppen av friluftskonseptet. Og i etterkant ble det blomster fra ordfører og rådmann, besøk av andre barnehager og oppmerksomhet fra pressen.

– Hva er det barnehagene spør om?

– Hvordan vi fikk til å gjennomføre endringene. For det er der kvaliteten ligger, sier Lauvik.

– Styrk dine ansatte!

– Hvilke råd har du til andre barnehager som har et ønske om endringer og kanskje til og med bli nominert til eller vinne «Årets barnehage 2017»?

– Det er så lett å si at man ikke har de samme mulighetene. Men alle trenger ikke være friluftsbarnehage! Bli kjent med hvilke styrker personalet sitter på og hva de brenner for! Er det musikk, drama, kunst? For det kan man få til i tjukke byen, det, sier Lauvik optimistisk.

– Styrk dine ansatte og lag en femårsplan. Også synes jeg det var ekstra kjekt at det var en liten barnehage som vant. Kanskje ser andre barnehager verdien i å vises og ser at vi må dele kunnskap og erfaringer. Jeg liker at barnehager ikke bare sier på hver sin tue, men tør å gå utenfor boksen, sier Lauvik, og er spent på hvem den neste vinneren blir.

Send inn forslag på din kandidat her.

Vil løfte frem det gode arbeidet

Målet med prisen «Årets barnehage 2017», er å løfte frem det gode arbeidet som gjøres i barnehagene. Juryen håper at prisen vil vekke begeistring og skape engasjement, både blant ansatte, foreldre og andre med tilknytning til barnehagesektoren.

Eirik Husby oppfordrer derfor barnehagene til å spre informasjon om prisen ut til flest mulig.

– Vi håper på mange gode forslag slik at vi får en krevende jobb med å kåre en vinner, sier styrelederen i PBL. 

Vinner 25.000 kroner

Prisen «Årets barnehage 2017» vil deles ut på PBL Lederkonferanse i Bodø 3.–5. september og du kan nominere kandidater frem til søndag 4. juni.

Deretter vil det bli plukket ut fem barnehager som går til en finale. I finalerunden kan alle stemme på sin favoritt via avstemning på Facebook, før juryen samles og fatter en avgjørelse.

Prisen er på 25.000 kroner, i tillegg til at vinneren en gjev utmerkelse som et bevis på at de kan titulere seg «Årets barnehage 2017».

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Fremme de gode barnehagene

For å være kandidat til prisen «Årets barnehage 2017», må barnehagen være medlem i PBL og juryen vil vurdere de nominerte etter følgende kriterier:

  • Et basistilbud med høy kvalitet
  • En klar og tydelig pedagogisk profil
  • En god og tydelig ledelse
  • Tilfredse foreldre
  • Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
  • Lavt sykefravær over tid
  • Et godt omdømme

– Prisen skal rette søkelys på det gode arbeidet som gjøres i barnehagene og bidra til positiv omtale av enkeltbarnehager og barnehagesektoren. Både eiere, ansatte, foreldre og andre kan nominere sin favoritt. Så blir det opp til juryen å vurdere om kandidaten oppfyller de kriteriene som er satt, sier Eirik Husby.

Kjenner du en barnehage som utmerker seg på en eller annen måte? Send inn forslag på din kandidat her.

Powered by Labrador CMS