Illustrasjonsfoto: Getty Images
Illustrasjonsfoto: Getty Images

Private i Haugesund provosert over at kommunen vil bygge ut

Haugesund kommune har 250 ledige barnehageplasser, men vil bygge mer. Private barnehager frykter det vil gå ut over kvaliteten de kan tilby sine barn.

Publisert

Oppvekststyret i kommunen gikk torsdag inn for å bygge en ny kommunal barnehage med fem avdelinger på Flotmyr sentralt i Haugesund.

Samtidig har kommunen planer om å bygge ut og utvide tre av sine andre barnehager. Dersom alle planer blir realisert, vil det bli ti flere kommunale avdelinger enn i dag.

Det provoserer de private barnehagene i Haugesund, skriver hnytt.no.

- Dårligere drift

- Slik det er i dag, er det en stor overkapasitet av barnehageplasser i Haugesund. At kommunen da ønsker å bygge en ny stor kommunal barnehage uten at de legger vekt på å legge ned noen av de andre kommunale plassene, det mener vi er helt feil, sier daglig leder Sigrid Solstrand i Steinsfjellet barnehage SA, til hnytt.no.

Ifølge avisa er det 250 ledige barnehageplasser i Haugesund.

- Dette gjør noe med inntektsgrunnlaget vårt og vil på sikt føre til dårligere drift i de private barnehagene. At kommunen ikke ønsker å bidra til å redusere overkapasiteten synes vi er svært beklagelig, sier Solstrand og legger til at det er tøffe tider for de private barnehagene:

- Situasjonen er slik at jeg trolig er nødt til å permittere to personer i august fordi vi mister inntekter. Det betyr samtidig at vi mister viktig kompetanse.

- Altfor stor andel private

Leder av oppvekststyret, Kjell Inge Bråtveit (Ap) deler ikke bekymringen med tanke på en overetablering av barnehageplasser. Han mener kommunen bør ha ambisjon om å vokse.

- Vi har gjort et vedtak på at de barnehageutbyggingen som skjer i Haugesund skal skje i kommunal regi fordi det i dag er en altfor stor andel av private barnehager i kommunen. Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2010 da Høyre og Frp ønsket å bare ha private barnehageaktører. Det ville vært svært dårlig for økonomien til Haugesund. Dette har vi forsøkt å rette litt opp i, og vi er på vei til å gjøre det. Grunnen til dette er jo at vi ønsker å bedre kommuneøkonomien, sier Bråtveit til hnytt.no.

  • Ifølge barnehagefakta.no har Haugesund 233 plasser i kommunale barnehager og 1.712 plasser i private barnehager.
  • Vedtatt driftstilskudd i Haugesund for 2018 er 199.713 kroner for små barn og 95.468 for store barn.
Powered by Labrador CMS