DEBATT

Mette Mari Moen Hovlund har sett seg lei på kjønnstereotypier og synes det er synd og skam at sønnen ikke lengre kan bruke søstrenes klær i barnehagen.
Mette Mari Moen Hovlund har sett seg lei på kjønnstereotypier og synes det er synd og skam at sønnen ikke lengre kan bruke søstrenes klær i barnehagen.

– Ekte mannfolk bruker rosa!

Et hjertesukk fra en mamma som er lei av kjønnsbegrensende holdninger i og utenfor barnehagen. Kjenner du deg igjen?

Publisert Sist oppdatert

Jeg er en mamma som er lei av de kjønnsbegrensende holdningene som vi voksne, og samfunnet for øvrig, begrenser barna våre med. En holdning som min fire år gamle sønn, Martin, nå har havnet i.

Jeg har egentlig bare gått og ventet på det, og vært glad så lenge han har vært lykkelig uvitende om at det finnes noe sånt som kjønnsstereotyper og idiotiske uskrevne - og skrevne - regler man må være "mann" etter. Martin har havnet i kjønnsfella i en alder av fire år.

Rosa har gått fra å være en farge - blant alle andre farger - han gjerne bruker og syns er fin, til å bli en "jentefarge". Ikke det at stempelet "jente" i seg selv skulle være noe galt i, men når det blir brukt på en negativ og kjønnsbegrensende måte, er det et problem.

Hvor får ungene våre disse begrensende og idiotiske ideene i fra? Det er egentlig ikke så vanskelig å finne ut av. Bare sjekk hva som skjer om du søker opp "mann i rosa" på Google.

Da jeg for første gang møtte han som skulle bli mannen min, hadde han på seg fjellbukse og en knall rosa fleecegenser. Mannen var muskuløs og barsk - og kanskje ekstra barsk nettopp fordi han var mann nok til å gå i rosa med den største selvfølge. Kanskje var det nettopp det som gjorde at jeg fort så Mannen i ham. Denne mannen er pappa til Martin på fire som nå har ekskludert to farger. For også lilla som lenge var yndlingsfargen er også en ikkefarge nå. Fordi andre gutter som er litt større enn ham erter ham for rosa vinterstøvler og stillongs. Gode og helt brukelige støvler kan ikke lengre brukes. Idiotisk, ikke sant? Egentlig litt komisk også, at en farge er nok til å velte manndommen i noen. Men først og fremst er det rett og slett trist.

Vi har bevisst latt Martin få arve – også de rosa - klærne etter storesøstrene. Ikke fordi vi vil ham vondt, men fordi vi vil gi gutten vår det spillrommet alle burde få ha. Vi bør ikke oppdra ungene våre til å bli usikre pappaer som begrenser sine barn i neste generasjon igjen.

Vi har alle et ansvar, både for å gi ungene våre spillrom, men også for at ikke våre barn igjen begrenser andre barn ved å erte noen fordi de kanskje går et tåfissteg ut av komfortsonen til begrensede mennesker. Det er ingen tjent med.

Voksne er forbilder for unger - så dette er en bønn til foreldre, pappaer, mammaer, ansatte i barnehager, venner og familie, butikkansatte og samfunnsaktører:

Være bevisste på egne holdninger, og tør og vær "hel". Ikke la noe så dumt som en farge begrense deg, ungene dine, eller ungene til andre.

Real men wear pink!

Hva kan barnehagen gjøre for å hindre stereotypiske kjønnsroller? Del din mening i kommentarfeltet under.

Powered by Labrador CMS