Leder i Industri- og næringspartiet, Owe Ingemann Waltherzøe.
Leder i Industri- og næringspartiet, Owe Ingemann Waltherzøe.

Valgvinner og joker flere steder: Slik svarer INP-lederen om barnehagepolitikk

Med over ti prosents oppslutning i 18 kommuner, har Industri- og næringspartiet (INP) fått betydelig innflytelse, og kan dessuten havne på vippen flere steder. Men hva står de egentlig for, når det gjelder de minste?

Publisert Sist oppdatert

‒ Vår politikk på barnehagefeltet? Tenker du da på synet på private barnehager?

INP-leder Owe Ingemann Waltherzøe tar sats:

– Vi mener barnehageutbygging først og fremst er et offentlig ansvar. I den utstrekning en privat barnehage kan tilby det samme, samtidig som det ikke går ut over lønns- og arbeidsvilkår, har vi ikke noe imot at kommunen samarbeider med private. Men vi er klare på det med lønns- og arbeidsvilkår, altså. At ikke fortjeneste skal gå på bekostning av like gode vilkår for de ansatte.

Waltherzøe stiftet partiet så sent som i 2020, og innrømmer at barnehagepolitikken ikke har vært det som har vært viet mest oppmerksomhet – foreløpig. Uten at det betyr at temaet anses uviktig.

– Foreldrenes valg

Selv får han følge av fire partikolleger inn i Porsgrunns bystyre. Det er en kommune med 17 private og 10 kommunale barnehager, ifølge barnehagefakta.no.

– Dersom barnetallet skulle falle, så kapasiteten må reduseres, bør det være foreldrenes valg av barnehage som avgjør hvilke barnehager som må nedskalere eller eventuelt legge ned? Eller bør det være opp til kommunen?

– Det er vanskelig. Dette er ikke vårt sterkeste felt. Men jeg mener det bør være foreldrenes valg, i utgangspunktet, svarer Waltherzøe til Barnehage.no.

– Hva med mat-tilbudet? Bør det være opp til den enkelte barnehage å styre, eller bør det være mest mulig likt for alle?

– Det bør være opp til hver enkelt barnehage å styre, ut fra beliggenhet og lokale forhold. Og så er det et spørsmål om økonomi. Det må være et samarbeid med foreldre som styrer dette.

Kjent for protest

INP har for mange blitt kjent som et protestparti mot vindkraftutbygging og kostbare klimatiltak som de hevder mangler dokumentert effekt. En slags motsats til MDG, har de blitt kalt.

Waltherzøe peker også på avskaffelse av fattigdom og utenforskap, samt tilretteleggelse for næringsliv og spleisesamfunn som sentrale verdier for partiet.

På nettsider og partiprogram er helse og omsorg omtalt, men barnehage i liten grad nevnt.

I forbindelse med stortingsvalget i 2021 ble det imidlertid frontet at man ville jobbe for å omdisponere kontantstøtteordningen og finansiere økt barselpermisjon til totalt 18 måneder, hvorav 12 forbeholdt mor.

Ellers står det at små barn av asylsøkere, under skolepliktig alder, skal innlemmes i norske barnehager så raskt som praktisk mulig.

– Litt uvirkelig

På landsbasis fikk INP tre prosent av stemmene. Men det er lokalt at kommunevalgresultatene først og fremst teller. Med en oppslutning på 28,5 prosent i Vega og 19,1 prosent i Vanylven (største parti) – er det liten tvil om at nykommeren vil få en sentral rolle.

I noen større kommuner, som for eksempel Porsgrunn, kan Waltherzøe & co. bli en forhandlingspart å forholde seg til.

‒ Det er litt uvirkelig, må jeg jo si. Vi kommer til å samle oss og ha et møte i kveld vi lokallagsledere, men det er den enkelte som kjenner lokale forhold best, og i kommunepolitikken er mye personavhengig. Man kan jo få de merkeligste konstellasjoner rundt om, sier partilederen, som selv er innstilt på å snakke med mange – på begge sider av det tradisjonelle politiske landskapet.

Og han snakker gjerne mer om barnehagepolitikk.

‒ Ellers har jeg bare bare blitt spurt om kraftsaken i dag. Jeg hadde forventet å bli spurt mer om myke verdier, så dette var bra!

Powered by Labrador CMS