Samiske barn fra Cizas Samisk barnehage i Oslo, feiret Samefolkets dag i selveste Oslo Rådhus 6. februar 2013.
Samiske barn fra Cizas Samisk barnehage i Oslo, feiret Samefolkets dag i selveste Oslo Rådhus 6. februar 2013.

I dag er det Samefolkets dag

6. februar feires kultur og samhørighet landets barnehager.

Publisert Sist oppdatert

Send oss bilder og en liten tekst av din barnehages feiring til [email protected].

Samenes nasjonaldag (sørsamisk: Saemiej åålmegebiejjie, nordsamisk: Sámi álbmotbeaivi) er 6. februar. Dagen omtales også av enkelte som «samefolkets dag» og «samisk folkedag». Nasjonaldagen ble vedtatt av Samekonferansen i 1992 og er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland. Den ble feiret for første gang i 1993 samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår ble offisielt åpnet i Karasjok.

I 2003 ble 6. februar offisiell flaggdag i Norge. Derfor skal det flagges med det norske flagget ved alle offentlige bygg den dagen, og det er i tillegg valgfritt å flagge med det samiske flagget. Flagging på 6. februar er en hilsen til samene på nasjonaldagen og en erkjennelse av samisk identitet av samene selv.

Bakgrunnen for datoen 6. februar er at det første samiske landsmøtet ble avholdt den 6. februar i 1917, i Metodistkirken i Trondheim. Det var første gang i historien nord- og sørsamer fra forskjellige land samlet seg til et stort møte for å drøfte og belyse felles saker og problemstillinger. Elsa Laula Renberg stod bak både ideen om og virkeliggjørelsen av møtet som samlet over hundre deltakere, derav en stor del kvinner.

I offisielle sammenhenger markeres dagen gjerne gjennom heising av det samiske flagget, taler og synging av nasjonalsangen «Sámi soga lávlla».

I år er det 100 år siden det første, samiske landsmøtet og det markeres storstilt over hele landet, men særskilt i Trondheim der møtet fant sted. Der er det arrangementer hele uka, som ender i en foreldrekonferanse om barnehagen fredag.

Se programmet for Tråante 2017 her.

Barnehage.no vil gjerne høre om din barnehages feiring og markering av dagen! Send oss bilder og en liten tekst til [email protected] og bli med i bildeserien.

Her kan du lese mer om Samefolkets dag og andre aktuelle saker om samisk satsing i barnehagen:

Powered by Labrador CMS