Forsker frykter at sikkerhetshysteriet kan hemme barnas utvikling.
Forsker frykter at sikkerhetshysteriet kan hemme barnas utvikling.

Advarer mot sikkerhetshysteri

Overdrevent fokus på sikkerhet i barnehagene kan hemme barnas utvikling, mener forsker.

Publisert Sist oppdatert

Flere norske barnehager har de siste årene innført flere sikkerhetstiltak og restriksjoner for å unngå at barna skader seg.

Det melder TV2.no.

– Flere barnehager har endret på uteområdet, og blant annet fjernet flere lekeapparater. Det er innført regler mot å klatre i trær. Flere barnehager drar ikke lenger i nærheten av sjø og vann, og har sluttet å dra på tur i skog og mark, sier Ellen Beate Hansen Sandseter til TV2.no. Hun er førsteamanuensis ved Dronning Mauds Minne Høgskole og har i mer enn ti år forsket på spennings- og risikofylt lek blant barn i barnehagealder.

En undersøkelse gjennomført for to år siden avdekket at cirka halvparten av de 2000 barnehagene som var med, hadde begynt å innføre flere restriksjoner for å skjerpe sikkerheten. Dette til tross for at de barnehageansatte selv ikke syntes slike tiltak var nødvendig.

Stor medieoppmerksomhet rundt ulykker, anbefalinger fra myndighetene og overbeskyttende foreldre ble trukket frem som årsaker til det økte sikkerhetsfokuset.

Hansen Sandseter frykter begrensningene vil hemme barnas utvikling.

– Konsekvensen av å begrense barna for mye kan være at vi får barn som ikke er i stand til å håndtere risiko, får begrenset motorikk og ikke er mentalt robuste nok til å takle utfordringer, sier hun.

Powered by Labrador CMS