53 prosent av alle barn mellom 1 og 3 år sitter bakovervendt i bil.
53 prosent av alle barn mellom 1 og 3 år sitter bakovervendt i bil.

Over halvparten av barna mellom 1 og 3 år sitter riktig vei i bilen

En landsomfattende kontroll gjennomført av politiet i samarbeid med Trygg Trafikk og If Skadeforsikring viser at 53 prosent av alle barn mellom 1 og 3 år sitter bakovervendt i bil.

Publisert Sist oppdatert

– Det er flott at stadig flere sikrer barna bakovervendt. Små barn har svak nakkemuskulatur og store, tunge hoder. Når de kastes framover i en ulykke, er risikoen for nakkeskader stor. Sitter barna bakovervendt, minimeres den risikoen, sier seniorrådgiver Carina Henske i Trygg Trafikk i en pressemelding.

Høyere kunnskap

Undersøkelsen ble gjennomført første gang i 2010. Da viste tallene at 20 prosent av norske barn under fire år var sikret i bakovervendt bilsete. Årets undersøkelse viser at hele 53 prosent sitter bakovervendt.

– Dette er en betydelig forbedring sammenlignet med de første tallene for seks år siden. Men fortsatt sitter nesten halvparten feil vei, så vi er ikke i mål ennå, sier sjef for Utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen.

Den landsomfattende undersøkelsen er utført av politiet i samarbeid med Trygg Trafikk og If Skadeforsikring. I alt ble 1319 biler kontrollert i nærheten av barnehager og skoler.

– Undersøkelsen viser at trafikksikkerhetskampanjene treffer. Vi ser en tendens til høyere kunnskap om sikkerhet blant bilistene, sier Karlsen.

Bakovervendt så lenge som mulig

Ifølge loven skal barn sitte bakovervendt til de veier ni kilo eller er 15 måneder. Ekspertene mener imidlertid at det er for tidlig å snu barna da.

– I en kollisjon kan et forovervendt barn risikere nakkebrudd i stedet for det som kunne endt med et blåmerke. I bakovervendt posisjon blir trykket ved en kollisjon fordelt på hele området fra hodet til baken når ryggen presses inn i stolryggen, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i forsikringsselskapet If.

Han understreker at barna bør sitte bakovervendt til de fyller fire år, eller i hvert fall vesentlig lenger enn regelverket krever.

Nord i tet, Oslo henger etter

Nordlendingene sikrer de minste best. Her sitter totalt 69 prosent av barna i den aktuelle aldersgruppen bakovervendt. Oslo henger noe etter når det gjelder å sikre barna. Her er 42 prosent av barn i alderen 1-3 år sikret bakovervendt.

– Vi oppfordrer befolkningen i Oslo til å gjøre en innsats, slik at også de kommer opp på landsgjennomsnittet, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

Ikke gyldige grunner

Trygg Trafikk får mange henvendelser fra foreldre som lurer på om ikke barn tar skade av å sitte med bøyde ben. Men det gjør de ikke, ifølge Henske.

– Gi ikke etter for mas om å sitte forovervendt. Det er også viktig å stramme beltene godt hver gang, det skal bare være plass til et par fingre mellom selen og barnet. Beltene må reguleres etter hvor mye klær barnet har på seg. Hvis de ble tilpasset når en jakke var på, blir de for slakke når den er av, sier Henske.

Barn 1-3 år som er sikret bakovervendt, fordelt på UP- distrikter:

NORD (Nordland, Troms og Finnmark) – 69%

MIDT (Møre og Romsdal, Sør- og Nord-Trøndelag) – 67%

ØST (Østfold, Hedmark, Oppland, Akershus) – 54%

SØR (Buskerud, Vestfold, Telemark, Agder-fylkene) – 54%

VEST (Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane) – 48%

Oslo – 42%

(Kilde: UP og Trygg Trafikk)

Powered by Labrador CMS