Kristin Oudmayer jobber med psykisk helse blant unge.
Kristin Oudmayer jobber med psykisk helse blant unge.

Ekspert: Presset om å være perfekt starter allerede i barnehagen

Allerede i barnehagealder kan barn føle press knyttet til klær og ferieturer, fastslår ekspert på mobbing og psykisk helse blant barn.

Publisert Sist oppdatert

NRK meldte denne uka at en ny rapport fra Folkehelseinstituttet viser at andelen jenter og kvinner mellom 15 og 20 år som får diagnostisert en psykisk lidelse har økt med rundt 40 prosent på fem år. De vanligste psykiske lidelsene er depresjon, angst, tilpasningsforstyrrelser og spiseforstyrrelser.

Kristin Oudmayer, fagansvarlig for oppvekst og inkludering i Unicef Norge, har skrevet flere bøker om mobbing og psykisk helse blant barn. Overfor NRK gir hun uttrykk for at hun ser sammenheng mellom det som skjer i førskolealder og det at mange jenter og unge kvinner sliter med psykiske lidelser i tenårene og senere.

– Tidligere enn vi er klar over

– Presset starter allerede i barnehagealder, mye tidligere enn vi voksne er klar over. Det er derfor vi kommer på banen med et ønske at foreldrene i større grad skal se sin rolle og funksjon i å forebygge og stoppe press.

Oudmayer har holdt foredrag i flere barnehager. Der har hun snakket med ansatte og foreldre som kan fortelle historier om hvordan små barn vurderer hverandre etter klær eller verdien på ferieturer.

Bursdager

Forfatteren mener foreldre kan ha en bevissthet knyttet til hvordan de bidrar til et godt fellesskap blant barna.

– For eksempel kan man ha noen felles retningslinjer når det for eksempel gjelder bursdager, det er ikke nødvendig å leie Leo's lekeland. Det er enkle grep man kan gjøre for å utligne noen forskjeller og som gjør at barn føler de hører til uansett hvilken bakgrunn de har, sier Oudmayer til NRK.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS