Stefan Trygve Soos smører grisen jevnlig med marinade — samt noen runder med øl for å tilføre kjøttet smak og fuktighet.

Resepter på grilldagen

Reseptene er basert på en gruppe med 20 barn + voksne, og er satt sammen av Trollklubben-kokkene Stefan Trygve Soos og Heidi Ravneng.

Publisert Sist oppdatert

Helgrillet gris
For 20 barn+ trengs det en gris med slaktervekt på circa 10 kg.
Kjøttet trenger en grilltid på 4-6 timer, beroende på vekt og stykker på grisen.
Grisen ble hentet til slakt tirsdag 20. mai fra Svinerøkter Jens Martin Stenerød. Onsdag ble den kjørt inn til barnehagen. Der fikk den et møringsdøgn på kjølerommet.
Grisen ble hentet ut på torsdag, ryggraden ble saget opp på langs, skinkene ble benet ut til nøkkelbent og bokene ble løsnet fra sidene. Den ble krydret innvendig med en blanding bestående av paprika, salt og pepper, og hengt tilbake på kjøl til tirsdag 27. mai for videre kjølemøring av kjøttet.
Totalt får kjøttet 24 døgngrader, hvorav 20 av disse er med krydder.

På grilldagen ble grisen tredd på grillstaven og risett. Vi brukte grillolje for å gi det en ekstra smak og øl for tilføring av smak og fuktighet.

Grillolje
½ liter kaldpresset rapsolje fra Østfold
1,5 dl øl (Østlandets gull)
1 ss paprikapulver søt
½ ts grovkvernet pepper
1 ts salt
½ ts timian

Piskes godt sammen og er klar til å pensles på.

Frikadeller
Kjøttdeigen ble kvernet dagen i forveien og blandet til farse.
1,5 kg svinekjøttdeig
1,5 dl Kefir
1,5 ss potetmel
2 små egg
0,5 kepaløk
1 fedd hvitløk
Paprikapulver søt, salt og pepper.
Rapsolje og smør til steking.

Hjemmelaget potetsalat
1 kg kokte poteter
0,5 løk
50 g sylteagurk

Lake:
0,5 dl eddik 5 %
1 dl vann
1 dl sukker
Vann og sukker i en kjele, kokes opp under omrøring så sukkeret løser seg opp. Tilsett eddik ved oppkok og kjøl ned.
Skjær potetene i terninger, løk i biter og sylteagurk i små biter. Hell over laken og la det stå i kjøleskapet til dagen derpå. (laken fra sylteagurkene kan også brukes)

Dressing til potetsalaten:
3 dl majones
3 dl Crème fraîche
1 ss frisk hakket gressløk
Salt og pepper
Alle indigriensene blandes og smakes til med salt og pepper.
Sil av laken på potene og bland i dressingen.

Ovnstekte kløftpoteter
2 kg store mandelpoteter
Smør, rapsolje, timian, maldonsalt, grovmalt pepper, salt og hvitløkpulver.
Skjær potetene i båter, bland i krydder og ha over rapsolje og meierismør.
Stekes i ovnen på 225 grader i 20-30 minutter.

Rømmedressing
3 dl sæter rømme
Tilsett timian, hvitløkspulver, paprikapulver, grillkrydder, salt og pepper.
Rør det godt ut og la det hvile i kjøl i minimum 30 minutter.

Hjemmebakte rundstykker (ca 20 stk)
1 pk gjær (evt 1 pk tørrgjær)
0,5 liter vann
10 g salt
20 g sukker
1 kg mel fra Hollie mølle (havregryn, spelt finmalt, rug finmalt og grov hvete)
75 g olje
1 egg
Bland det tørre. Varm vannet til 37 grader og tilsett gjæren. Tilsett olje og egg. Eltes i maskin i minimum 5-10 minutter. Forheves til cirka dobbel størrelse. Rulles ut og etterheves i 20-30 minutter. Pensles og stekes på 180 grader i cirka 10 minutter.

Serveres med gulrøtter og agurker i staver.

Powered by Labrador CMS