Har satt fokus på å lære barna om råvarer og råvarens opprinnelse og smak.
Har satt fokus på å lære barna om råvarer og råvarens opprinnelse og smak.

Til topps i nasjonalt matprosjekt

Mer enn 100 barnehager og skoler over hele landet har i år deltatt i aksjonen Norsk Smaksskule. Fem vinnere ble kåret etter å ha levert gode resultater, blant dem tre Læringsverkstedet-barnehager.

Publisert Sist oppdatert

Prosjektet ble lansert som pilotaksjon av Norsk Smakskule i 2013. De kurser lærere og barnehagelærere i hvordan man kan jobbe med smak i skole og barnehage.

– Formålet med prosjektet er at barn og unge skal få flest mulig smaksreferanser i ung alder. Oppstartkursene foregår i august, og etter det tar vi med oss en kokk og reiser rundt til de ulike barnehagene og skolene. Gjennom arbeidet med smak ønsker vi å skape positive atferdsendringer som gjør at morgendagens forbrukere blir mer bevisste på kvalitet og spiser mer variert, sier Per Ivar Berget, kokk og prosjektmedarbeider i Norsk Smaksskule.

Vinner-barnehagene får 10 000 kroner av Norsk Smaksskule, for beste resultat i årets aksjon. Totalt ble det kåret fem vinnere, blant disse er Læringsverkstedets barnehager Mork og Folkeparken i Eidsvoll og Liantjønn i Kristiansand.

Fokus på råvarer og smak

De tre barnehagene har i løpet av året som har gått satt fokus på å lære barn om råvarer og råvarens opprinnelse og smak.

– Læringsverkstedet Mork og Folkeparken har vist et brennende engasjement og har endret hverdagsmaten til barna. De involverer barna i den daglige matlagingen. Det er fullt mulig å integrere smaksskule i den daglige driften og eksisterende planverk, forteller Per Ivar Berget.

– De har samarbeidet godt med lokale aktører og en lokal bonde som har lært dem om «fra jord til bord». De har kjøpt en gris, dyrket grønnsaker, produsert gresskar og solgt på stand på bygdedagene. Dokumentasjonen viser også til at foreldrene har opplevd positive endringer i sine barns kosthold, sier kokken.

Læring gjennom lek

Berget roser også innsatsen Læringsverkstedet Liantjønn har lagt ned i prosjektet.

– Arbeidet er gjort tematisk fra måned til måned, og barna har blitt introdusert for smaker gjennom deltagelse, opplevelse og lek. De har egne eventyr, sanger og aktiviteter direkte knyttet mot tema, sier Berget.

– Et flott eksempel på læring gjennom lek, legger han til.

Kristiansand-barnehagen skal etter planen bidra i det videre arbeidet til Norsk Smakskule.

De ansatte forteller at barna har vært delaktig i matprosjektet. De synes det har vært et morsomt, engasjerende og inspirerende barnehageår.

 – Vi har satt fokus på at maten skal være sunn, men samtidig ikke koste veldig mye. Alle barna har smakt på og lagd mat ut i fra månedens tema, forteller de ansatte.

 – Vi har ikke hatt fokus på at det er en konkurranse, men det var veldig hyggelig å få belønning for hardt arbeid, uttaler de.

Lager mer mat fra bunnen av

Også Læringsverkstedet Mork og Folkeparken setter pris på utmerkelsen.

– Pengepremien vil vi sette av til å fortsette med temaet smak, kortreist mat og sunt kosthold. For eksempel finansiere turer til gårder i nærmiljøet og inspirere foreldre med temaarbeid også videre. Pengene skal uansett gå tilbake til barna, forteller Lene Halvorsen Aas som er mat- og kjøkkenansvarlig i Læringsverkstedet Folkeparken.

Styrer i Læringsverkstedet Mork, Anne Lise Kvilaas, forteller at de voksne i barnehagen har gjort mange matglade ting sammen med barna i løpet av året.

– Vi har lagt om kosten og lager nå mye fra grunnen av. Vi har mer fisk, grønnsaker og salat enn tidligere, sier hun og legger til:

– Vi ser at vi har lagt inn noen gode holdninger til mat.

De andre vinner-barnehagene er Sævarhagen FUS barnehage på Stord og Øya Barnehage på Røros.

Powered by Labrador CMS