Ønsker innspill til høring om barnehagemat
Helsedirektoratet har sendt på høring Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barnehagen.
Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barnehagen skal erstatte «Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen» fra 2007 og «Bra mat i barnehagen – råd, tips og oppskrifter», opplyser Helsedirektoratet i høringsbrevet.
Revidering av retningslinjer for mat og måltider i barnehagen er et av oppfølgingspunktene til tiltaket om å fremme gode mat- og måltidsvaner i barnehagen i Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017-2021).
– Målsettingen med retningslinjen er at ansatte i barnehagen har en oppdatert, kunnskapsbasert og brukervennlig retningslinje som bidrar til å sikre barnehagebarn gode rammer for måltidet og en god ernæringsmessig kvalitet på mat- og drikketilbudet, skriver direktoratet i høringsbrevet.
Anbefalingene i retningslinjen er knyttet til gjennomføring av måltid (spisetid, tilsyn, tilrettelegging fysisk og sosialt), den ernæringsmessige kvaliteten på mat og drikke som tilbys, mattrygghet og hygiene, matallergi og -intoleranser, samt miljøhensyn. Antall anbefalinger er redusert fra 15 i retningslinjene fra 2007 til 12, og det er inkludert nye tema i retningslinjen: matallergi og -intoleranser, bærekraft/ miljøvennlige hensyn og servering av varmmat.
Blant høringsinstansene er Utdanningsforbundet, PBL, KS, Foreldreutvalget for barnehager, Folkehelseinstituttet og Geitmyra matkultursenter for barn.
Høringsfristen er 20. desember 2017.