Billy Øksendal er styreleder i Filadelfia Kristiansand.
Billy Øksendal er styreleder i Filadelfia Kristiansand.

Menigheten tjente nesten 90 millioner på salget av fire barnehager

– Jeg ser på dette som en vinn-vinn-situasjon, sier styreleder Billy Øksendal i Filadelfia Kristiansand.

Publisert Sist oppdatert

Filadelfia-menigheten i Kristiansand kjøpte i 2001 sin første barnehage på tvangssalg for 1,6 millioner kroner. I 2016 solgte menigheten fire barnehager med en gevinst på nesten 90 millioner.

Dagens Næringsliv (krever innlogging) har gått gjennom regnskapene til fem selskaper som i 2016 solgte totalt 39 barnehager til Læringsverkstedet.

Samlede resultater: 521,5 millioner

Det er ikke kjent hvor mye Læringsverkstedet har betalt for barnehagene. Men av regnskapene går det fram at de fem selskapene fra 2015 til 2016 økte sine samlede resultater før skatt fra 6,8 millioner kroner til 521,5 millioner kroner.

Filadelfia-menigheten i Kristiansand tjente alene nesten 90 millioner kroner på salget av Solkollen barnehager, går det fram av regnskapene.

– God timing

– Det var ikke i våre planer å selge barnehagene. Tvert imot var vårt ønske å kunne ekspandere konseptet og etablere barnehager utenfor Kristiansand, men dette hadde vi ikke løfteevne til, sier styreleder Billy Øksendal i Filadelfia Kristiansand til Dagens Næringsliv.

Les også: Læringsverkstedet overtar Solkollen barnehager

– Det var veldig god timing da Læringsverkstedet tok kontakt med oss. De bidrar med mye ekstra kompetanse og har muskler til å bygge videre på konseptet og åpne nye barnehager, sier han til Dagens Næringsliv.

Inntektene fra salget av barnehagene har Filadelfia Kristiansand blant annet investert i det store byggeprosjektet Q42, menighetens nye praktbygg på 23.000 kvadratmeter.

Utvikler barnehagene sammen

Overfor barnehage.no sier Billy Øksendal at Filadelfia Kristiansand vil samarbeide videre med Læringsverkstedet i utviklingen av Solkollen-barnehagene.

– Selv om vi har solgt barnehagene, har vi ikke forlatt dem. Vi bidrar videre med erfaringen på det vi har bygd så langt, men så er det Læringsverkstedet som har det finansielle og administrative ansvaret. Evnen til å ta det arbeidet vi har gjort så langt videre er blitt mye større nå enn om vi skulle være alene. Så jeg ser på dette som en vinn-vinn-situasjon, sier Billy Øksendal til barnehage.no.

Han understreker at Solkollen-konseptet består og at de kristne barnehagene fortsatt vil bidra til å gi foreldre en mulighet til å velge noe annet enn det de finner i de fleste andre barnehager.

Fire andre

Resultatene i de øvrige selskapene som Dagens Næringsliv har undersøkt etter salget til Læringsverkstedet er:

  • Soria Moria Barnehage (5) – 60,6 millioner kroner.
  • Kulur Barnehage (7) – 75,7 millioner kroner.
  • Grenland Barnehagedrift (11) 148,3 millioner kroner.
  • Idrettsbarnehage (12) – 149,3 millioner kroner.

Læringsverkstedet er Norges største private aktør innenfor barnehagesektoren, med 190 barnehager. I Sverige har selskapet totalt 70 barnehager og skoler.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter. 

Powered by Labrador CMS