Ordfører Nils A. Røhne (Ap) var i november på besøk hos Ragnhild Antonie Finden for å åpne den nye grillhytta i Kausvol gardsbarnehage.
Ordfører Nils A. Røhne (Ap) var i november på besøk hos Ragnhild Antonie Finden for å åpne den nye grillhytta i Kausvol gardsbarnehage.

Stiller ultimatum: Får hun ikke utvide, vil hun legge ned

En privat barnehage i Stange trenger flere plasser for å overleve, men rådmannen i kommunen sier nei og vil i stedet bygge en stor kommunal barnehage.

Publisert Sist oppdatert

Mandag denne uka deltok ordføreren i Stange da den nye grillhytta til Kausvol gardsbarnehage ble offisielt åpnet.

Nå risikerer barn, foreldre og ansatte at gleden over grillhytta blir kortvarig.

Eieren av barnehagen har varslet at barnehagedriften kan bli avviklet fra og med 1. juli 2018 dersom kommunen ikke godkjenner planene hennes om å utvide driften.

Paralleller til Trøndelag

Tirsdag skrev barnehage.no om Kosekroken barnehage ved Skogn i Levanger. Eieren av barnehagen søkte i 2014 om å få tilskudd til 22 flere plasser, men fikk nei.

Nå selger i stedet eieren barnehagen til kommunen. Som i neste omgang vil gi seg selv de ekstra plassene den private eieren ikke fikk.

I Stange i Hedmark har det oppstått en situasjon som har noen paralleller til det som skjer i Levanger.

Der kan en privateid enkeltstående barnehage være i ferd med å kaste kortene dersom ikke politikerne sier ja til å godkjenne tilskudd til inntil 22 ekstra plasser.

Kausvol gardsbarnehage har 17 ansatte og ifølge barnehagefakta.no 51 plasser.

Ultimatum

Barnehagen har i dag tre avdelinger fordelt på tre bygninger. Behovet for oppgradering er betydelig. Eier og daglig leder Ragnhild Antonie Finden ønsker å bygge nye og bedre lokaler, men for at det skal være økonomisk bærekraftig, må hun opp fra tre til fire avdelinger.

Rådmannen vender tommelen ned og vil i stedet bygge en stor, seks avdelings kommunal barnehage i Ottestad, noen kilometer unna.

– Her er det et ultimatum. Et avslag om utvidelse i denne omgangen vil derfor bety at usikkerheten om videre drift blir så stor, at vi av hensyn til ansatte og barn/foreldre, ser oss nødt til å gjennomføre en rask styrt avvikling. Akkurat nå ser jeg ingen annen løsning, sier eier av Kausvol gardsbarnehage, Ragnhild Antonie Finden, til Stangeavisa (krever innlogging).

  • For ordens skyld: Ragnhild Antonie Finden er nestleder i styret til PBL (Private barnehagers landsforbund). PBL eier barnehage.no.

– Grundig behandling

Ordfører Nils A. Røhne (Ap) sier til barnehage.no at han helst vil diskutere prioriteringer på barnehagefaglig grunnlag og ikke i form av et ultimatum. Han innrømmer likevel at saken rundt Kausvol gardsbarnehage er et dilemma.

– Jeg tar på alvor barnehageeierens argumentasjon. Hun sier hun trenger å utvide for å kunne fortsette, og det regner jeg med er tilfelle. Men samtidig er det slik at kommunestyret for ett års tid siden, etter en grundig behandling, foretok en prioritering av hvilke barnehager vi skal bygge ut og i hvilken rekkefølge. Nå har vi fått ferdig en utvidelse av Læringsverkstedet i Stange sentrum, og nå står en seks avdelings kommunal barnehage i Ottestad for tur. Kausvol gardsbarnehage står lengre ned på lista. Dette er en beslutning som har ligget lenge. Så er spørsmålet om det er ønskelig å forandre på lista eller om vi kan finne andre kompromissløsninger. Og det vil jeg ikke uttale meg om før driftsutvalget har hatt saken oppe til behandling, sier Røhne.

– Tap for mangfoldet?

– Vil ikke en nedleggelse av Kausvol gardsbarnehage være et tap for barnehagemangfoldet i Stange?

– Det er riktig at det ikke er andre barnehager i Stange som har den profilen som denne barnehagen. Og det er det legitimt å diskutere utfra en barnehagefaglig betraktning. Så er spørsmålet om hvordan det argumentet skal vektlegges i forhold til andre spørsmål i vår barnehagepolitikk, sier Røhne.

Han peker på at det er 19 barnehager i Stange: Ni kommunale og ti private. Ordføreren understreker at han ikke ønsker de private aktørene til livs:

– Jeg har i mine ti år som ordfører hatt en åpen holdning til private barnehager og mener at de er et bra tilskudd til sektoren, sier Nils A. Røhne.

  • Saken skal opp til behandling i driftsutvalget i neste uke.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS