I Norge ble hagefugltellingen gjennomført for første gang i 2008. Hvert år har kjøttmeis vært den mest utbredte fuglearten.
I Norge ble hagefugltellingen gjennomført for første gang i 2008. Hvert år har kjøttmeis vært den mest utbredte fuglearten.

Inviterer til hagefugltelling

For tiende år på rad inviterer Norsk Ornitologisk Forening til hagefugltelling. Kanskje dukker det i år opp en sjelden art på barnehagens uteområde?

Publisert Sist oppdatert

I år går hagefugltellingen av stabelen lørdag 28. og søndag 29. januar. For at barnehager og skoler skal kunne bli med på tellingen har Norsk Ornitologisk Forening (NOF) også inkludert uken før og etter selve helgen (21. januar til 5. februar).

Barnehagen kan delta ved å telle fuglene dere ser ved foringsplassen eller på barnehagens uteområde. Dere kan selv bestemme hvor lang tid dere vil bruke, men det anbefales å sette av minst en time. Noter det høyeste antallet av hver art dere ser samtidig. Legg deretter inn det dere har sett på hjemmesiden til Fuglevennen.

Les mer om hvordan barnehagen kan delta her.

– En av målsettingene med hagefugltellingen er å sette søkelyset på hvordan klimaendringer endrer artssammensetningen for overvintrende fugler i Norge og Norden. Ved å samle inn denne type informasjon fra mange deltagere kan vi bedre få en forståelse av variasjoner i småfuglenes forekomst i det vinterlige Norden, skriver NOF på sine nettsider.

I Norge ble hagefugltellingen gjennomført for første gang i 2008. Hvert år har kjøttmeis, blåmeis og skjære, i nevnte rekkefølge, vært de fugleartene med størst utbredelse, skriver NTB.

Ifølge organisasjonskonsulent Morten Ree i NOF kommer kjøttmeisen til å trone på topp også i år.

– Bak disse er det mer variasjon. Her spiller de værmessige forhold inn, om vi har gode frøsettinger i skogene våre, om det har vært mye bær å finne utover høsten og vinteren og om vi får innvandring av mengder av fugler fra våre naboland i øst, sier han til NTB.

Er man heldig kan man få besøk av noen sjeldnere arter. Utover høsten og vinteren har sterke østlige vinder ført til at uvanlig mange sibirske hekkefugler har kommet til Norge, blant annet mongolturteldua. I år er det også økt sjanse for å få besøk av stjertmeisa.

NOF regner med å få inn rapporter fra rundt 7000 foringsplasser i årets hagetelling. Antall registrerte fugler forventes å bli minst 350 000 fordelt på et stort antall arter.

Hagefugltellingen arrangeres av NOF i samarbeid med miljolare.no. Hagetellingen foregår i hele Norden rundt den siste helgen i januar.

Følg barnehage.no Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS