Barnehagen har egenverdi, ikke minst i forbindelse med helseperspektivet.
Barnehagen har egenverdi, ikke minst i forbindelse med helseperspektivet.

Ansetter idrettspedagoger i barnehagen for å få sunnere barn

Å få flere unger til å bevege seg mer, er oppdraget til de 19 idrettspedagogene som nå er på plass i Oslos barnehager. 

Publisert Sist oppdatert

Å få flere unger til å bevege seg mer, er oppdraget til de 19 idrettspedagogene som nå er på plass i bydel Groruds barnehager i Oslo. Barna får en smak av mange ulike aktiviteter. Målet er å trekke helsestatistikken for byen i en mer positiv retning. For befolkningen i bydel Grorud har dårligere helse i alle befolkningsgrupper enn resten av byen. Og det henger til en stor grad sammen med livsstil, som kosthold og aktivitetsnivå.

Det skriver Fedrelandsvennen.

Mange av barna har foreldre som ikke har noe forhold til ski eller skøyter. Barna som blir kjent med dette gjennom barnehagen, får prøve. De får også låne utstyr i barnehagen i helgene. Så kommer de hjem og ønsker seg ski eller skøyter, og det sprer seg.

Barnehagene har ulike aktiviteter. De bruker tilbudene som ligger rundt barnehagen, om det er en klatreskrent, en skøytebane eller en svømmehall. Og de er mye på tur.

De rolige må med

Det å sitte stille og perle kan være vanskelig for barn med maur i baken. Ved inneaktiviteter blir det mye dårlige tilbakemeldinger for de mest urolige.

Men de rolige barna må også med. Noen er litt forsiktige og tør ikke med en gang, men får nærme seg i sitt tempo.

Et mål er at barna skal være ute mer enn to timer hver dag og ha minst en time moderat til høy aktivitet, sier Hanne Granum, fagleder for Ammerudgrenda barnehage. Den er en av de tre pilotbarnehagene som har høstet erfaringer.

Foreldrene må være med

– Å få barna mer aktive er mer krevende enn å endre kosthold. Det handler i stor grad om holdninger, en annen bevissthet og fokus.

Alle de ansatte i Grorud-barnehagene har fått hevet kompetansen både teoretisk og praktisk, og foreldrene er trukket med. Barnehagene har innført felles retningslinjer for kostholdet, og både matpakke og bursdagsfeiring er trimmet grønn og sunn.

Barnehagebyråd Anniken Haugli mener barnehager i hele byen har mye å lære fra dette prosjektet.

- Det er veldig spennende å se hvordan en ny yrkesgruppe kan komme inn i barnehagene og få til så mye aktivitet i samarbeidet med de ansatte, sier hun.

Powered by Labrador CMS