Cecilie Grønli eier tre Naturbarna-barnehager. Nå tar hun initiativ til å si nei til barnehageplass for familier som ikke følger barnevaksinasjonsprogrammet. Foto: Privat/Naturbarna
Cecilie Grønli eier tre Naturbarna-barnehager. Nå tar hun initiativ til å si nei til barnehageplass for familier som ikke følger barnevaksinasjonsprogrammet. Foto: Privat/Naturbarna

Cecilie tente på ideen - ønsker også å si nei til barn som ikke blir vaksinert

Da Cecilie Grønli leste om barnehageeieren som har bestemt seg for å nekte barn som ikke følger vaksinasjonsprogrammet plass i sine barnehager, tente hun umiddelbart på ideen.

Publisert

Nå har eieren av tre Naturbarna-barnehager i Fredrikstad og Råde varslet sine ansatte om at hun ønsker å innføre det samme i vedtektene.

- Dette er en prosess som vi akkurat har satt i gang og som skal gå via de riktige fora. Men jeg har god tro på at det skal være uproblematisk å få dette til, sier Cecilie Grønli til barnehage.no.

Hun håper at de nødvendige vedtektsendringene er klare i løpet av våren 2019.

Det var Fredriksstad Blad som omtalte saken først.

- Tenk om et barn dør...

Torsdag gikk nyheten landet rundt om at Helle Soos, som eier fire Trollklubben-barnehager i Fredrikstad, har bestemt seg for å sette hardt mot hardt i kampen for å beskytte barna mot alvorlige smittsomme sykdommer.

- Tenk om et barn dør fordi det er smittet av en alvorlig sykdom i min barnehage! Det ansvaret kan jeg ikke ta, sa barnehageeier Helle Soos til barnehage.no torsdag.

Dersom foreldre ikke ønsker at barna skal vaksinere seg, må de bytte barnehage, bekreftet eier Helle Soos.

- Jeg tvinger ingen til å vaksinere seg, og jeg respekterer de foreldrene som velger ikke å la sine barn bli vaksinert. Men tar de dette valget, kan de ikke ha sine barn i en av mine barnehager, sa Helle Soos.

Ett tilfelle på 16 år

Fredriksstad Blad har tatt en ringerunde til andre private barnehager i Fredrikstad for å høre om noen vil følge Trollklubben-eksempelet.

Mens Samvirkebarnehagene ikke har noen slike planer, har eieren av Naturbarna-barnehagene det.

- Jeg tenker at problemet ikke er så stort som mange ønsker å ha det til. Vi har hatt ett tilfelle på 16 år der en familie tydelig kommuniserte at de ikke ønsket å vaksinere barna sine. Det er mange år siden nå, sier Cecilie Grønli til barnehage.no - og legger til:

- Dette er likevel et tema som er viktig å belyse, og aller mest av hensyn til de barna som ennå ikke er vaksinert eller ikke kan vaksineres.

FHI: Ikke nødvendig

Didrik Vesterheim, avdelingsdirektør for vaksineforebyggbare sykdommer, hos Folkehelseinstituttet understreker overfor VG viktigheten av at barn vaksineres. Likevel mener han at det ikke er nødvendig å innføre det tiltaket som Trollklubben har iverksatt og eieren av Naturbarna foreslår.

– Situasjonen i Norge er at vi har svært få tilfeller av meslinger, og smitterisikoen er svært lav. På landsnivå er vaksinedekningen på hele 96 prosent blant toåringene, sier Vesterheim til VG.

– Det kan likevel være lommer med barn der vaksinasjonsdekningen er lavere, og i slike miljøer vil smitten kunne spre seg raskt, legger han til.

Cecilie Grønli sier til barnehage.no at det er bra at Folkehelseinstituttet mener at tiltaket ikke er nødvendig.

- Og vi ønsker at det fortsatt skal være sånn. Derfor ønsker vi å ha fokus på temaet uansett. Det handler om barnas og befolkningens sikkerhet, sier Cecilie Grønli.

I praksis tvang?

Å delta i barnevaksinasjonsprogrammet er frivillig. I 2016 hadde 96 prosent av alle 2-åringer i landet fulgt programmet, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

- Vil det ikke i praksis bli vaksinasjonstvang dersom aller barnehager følger det samme eksemplet og nekter barn som ikke følger vaksinasjonsprogrammet barnehageplass?

- Hva det eventuelt vil kunne resultere i, vil jeg ikke mene så mye om. Vi må bare gjøre våre valg. Men nå har jeg uansett forstått det sånn at verken kommunen eller Samvirkebarnehagene vil gjøre det samme. Så ingen barn vil stå uten barnehageplass i Fredrikstad, sier Cecilie Grønli.

  • Når barnehage.no snakker med henne, holder hun akkurat på med å sette opp skilt om forholdsregler knyttet til mulig smittsom sykdom blant dyr i en av barnehagene sine. - Denne gangen er det dyrene og heldigvis ikke mennesker det gjelder. Nå ønsker vi å gjøre det vi kan for å hindre at det kommer farlige sykdommer inn blant barna, sier barnehageeieren.
Powered by Labrador CMS