Leder av Pi-Parken, Anja Sterner (t.h) viser spente barn fra iFokusbarnehagen enkel forskning. Foredragsholder og pedagogisk leder i Pi-Parken, Gunnbjørg Hauge til venstre.
Leder av Pi-Parken, Anja Sterner (t.h) viser spente barn fra iFokusbarnehagen enkel forskning. Foredragsholder og pedagogisk leder i Pi-Parken, Gunnbjørg Hauge til venstre.

– Vi må undre oss sammen med barna!

Når Pi-Parken inviterer til realfagskonferanse for alle landets barnehager, er det forundring det handler om.

Publisert Sist oppdatert

At forundring fryder, er noe alle barn vet. Men vet de voksne det? Vel, nå har de sjansen til å tilegne seg kunnskap om både undring, forundring, lek og forskning for små og store når Pi-Parken i Larvik trommer sammen forskere, barnehagelærere, matematikere og i hvert fall en NRK-profil på en og samme realfagskonferanse på Bølgen kulturhus 26. til 27. april.

– Vi har mange spennende punkt på programmet. Blant annet matematikeren Mike Naylor, fysiker Zelda Ekiz fra Newton og mange flere, sier leder av Pi-Parken, Anja Sterner.

Konferansen arrangeres sammen med realfagskommunen Larvik og er etablert for å inspirere og gi alle barnehageansatte nye tanker og ideer for å møte regjeringens satsning «Tett på realfag i barnehagen».

Må øke kompetansen

– Barns interesse for realfag må etableres tidlig. Her har hver barnehage og hver enkelt ansatt et ansvar for å bidra til å øke kompetansen i arbeid med realfag i barnehagen, sier Sterner.

Hovedtema i årets konferanse vil være betydningen av tidlig læring og hvordan barnehageansatte kan bli bevisst og benytte sin egen realfagskompetanse i det daglige arbeidet med barna.

Den årlige konferansen vil presentere det siste innen forskning og fagutvikling, og bidra til å nå målsetningene i den nasjonale Realfagstrategien.

Matteskrekk

– Man har satset på realfag i skolen mange ganger og brukt millionbeløp på å øke kunnskapen til elevene i matematikk og naturfag. Og ikke minst interessen. Alt så langt, uten at vi sitter igjen med ny kunnskap eller ønskede resultater. Det er i barnehagen vi må starte! Og ansatte må forstå at realfag ikke bare er ufarlig. Det er morsomt også! sier Sterner begeistret.

Hun vil at voksne skal tørre å undre seg sammen med barna. Innrømme at de ikke vet og være uredde barnehageansatte.

– De som jobber med barna hver dag må ta tak i seg selv her. For forundring fryder. Selv om mange voksne i barnehagen nok lider at matteskrekk og ikke er helt sikker på hva realfag i barnehagen egentlig er, må vi fortsette å jobbe sammen for å løfte opp realfag som det morsomme emnet det er, sier Sterner.

Undre seg sammen

På konferansen håper hun av barnehageansatte tør å bruke hverandre og hente ideer og inspirasjon. Det blir også en ekspedisjon til Pi-parken og det blir morsomme innslag i sosialt lag utover kvelden.

– Vi vil spørre oss selv: Hva er realfagnorges status? Hva vil denne satsingen på realfag fra regjeringen kreve av barnehagene framover? Vi vil også vise konkrete tips til hvordan barnehagen kan jobbe med realfag, sier Sterner.

Det er nemlig hele tre pilotbarnehager i Larvik innen emnet realfag, og de vil dele av sin kunnskap og sine erfaringer.

– Og som vi alle vet; det handler ikke om læring i barnehagen, men om undring, det å ha det gøy, oppleve nye ting med gode venner og nysgjerrige voksne. Læringen som automatisk følger med, er bare en positiv bieffekt.

Les mer om konferansen her.

Dette er Pi-parken:

Pi-parken er en felles avdeling for iFokusbarnehagene i Larvik, med Newton-rom og egen mattepark. Fokus er lek gjennom teknologi, naturvitenskap, forskning, matematikk, konstruksjon og IKT. Hver barnehages skolegruppe får være minst sju uker i Pi-parken det siste året de går i barnehagen. Pi-parken bygger nå  realfagsavdelingen @pi-parken i hele landet gjennom et franchisekonsept i samarbeid med andre barnehagekjeder.

Se egen nettside her.

Powered by Labrador CMS