Kommer du inn i en sangstund i en barnehage, er sjansen betydelig for at du får høre de samme sangene som besteforeldrene til barna sang da de var små.
Kommer du inn i en sangstund i en barnehage, er sjansen betydelig for at du får høre de samme sangene som besteforeldrene til barna sang da de var små.

Forskerne sjekket: Nesten bare gamle sanger i barnehagen

Av de 20 mest brukte sangene i barnehagen, er ingen av melodiene laget etter 1960. Nå får Høgskolen i Oslo og Akershus 6 millioner kroner til å utvikle en app som skal støtte og fornye sangkulturen i barnehager og skoler.

Publisert Sist oppdatert

Høgskolelektor Liv Anna Hagen og førstelektor Siri Haukenes ved Barnehagelærerutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har kartlagt hvilke sanger som synges for barna i barnehagen.

Det skriver HiOA i en pressemelding.

Noen få, gamle sanger

I sitt forskningsprosjekt samlet de inn sanger i over 250 barnehager i Oslo og Akershus. De fant at et lite knippe gamle sanger går igjen når de voksne skal synge for barna.

– Selv om barn har enorm kapasitet til å lære og er åpne og nysgjerrige, er det 20 klassiske barnesanger som går igjen. Flesteparten av sangene er fra før 1960, og det er bemerkelsesverdig få sanger etter 1990. Det er også liten variasjon i sjanger og musikalsk uttrykk, sier Haukenes.

Det er sanger som Bæ, bæ lille lamLille Petter edderkopp og Bjørnen sover som brukes mest. (Se "Barnehagelista Topp 20" nederst i artikkelen).

– De sangene som de voksne synger for barna er i liten grad påvirket av samfunnet for øvrig, sier Hagen.

Skal utvikle app

Nå ønsker Musikkseksjonen ved barnehagelærerutdanningen å gjøre noe med det smale sangutvalget ved å utvikle en sangapp til bruk i barnehager og skoler.

– TRALL skal være et innovativt, skapende, lekent og dynamisk verktøy som tilbyr musikalsk bredde og mangfold av høy kunstnerisk kvalitet. Sangene skal spilles inn med nye, gode arrangementer og med variasjon i besetning og sjanger, sier Hagen.

Musikkseksjonen ved barnehagelærerutdanningen skal utvikle appen i samarbeid med Fakultet for teknologi, kunst og design. De har fått 6 millioner kroner til dette fra Sparebankstiftelsen DNB.

Vil endre praksis

Prosjektet skal bygge på forskning og følges av forskning. Studenter på bachelor- og masternivå vil bli knyttet til delprosjekter.

– Det overordnede målet er at prosjektet skal føre til ny musikalsk praksis i barnehage, skole og lærerutdanning. Vi vil ivareta, støtte og fornye sangkulturen, sier høgskolelektor Elisabeth Anvik, som også er med i prosjektet.  

De er også opptatt av at sang ble foreslått fjernet fra den overordnede lærerplanen for skolen i år. I Rammeplan for barnehagen fra 2017 er sanger eller det å synge heller ikke nevnt under fagområdet Kunst, kultur og kreativitet. Det var det i tidligere rammeplaner.

– Sang og musikk i barnehagen og skolen får stadig mindre plass i de overordnede planverk, og vi håper at TRALL kan bidra til å styrke bruken av sang, sier Anvik.

En trygg plattform

En annen utfordring i dag er at mange av sangene søkes opp på Youtube og strømmetjenester.

– Når sangbøkene forsvinner ut av barnehagene og skolene, mister man den redaksjonelle kvalitetssikringen. I både barnehage og skole bruker man iPad i økende grad. Er barna på Youtube og strømmetjenester, kan de klikke seg raskt videre til upassende innhold. Appen TRALL skal bli en kvalitetssikret og trygg plattform for barn å være på, sier høgskolelektor Ingrid Danbolt.

Traff alle kriteriene   

– TRALL-prosjektet ble valgt fordi det treffer alle Sparebankstiftelsen DNBs kriterier og bidrar til samfunnsoppdraget på et nasjonalt nivå. HiOA har den faglige kompetansen og kvaliteten til å realisere dette, forteller Linn Catrine Lunder fra Sparebankstiftelsen DNB.

HiOA hadde opprinnelig søkt om støtte til en lokal versjon av prosjektet, men ble oppfordret av Sparebankstiftelsen DNB til å utvide søknaden til nasjonalt nivå.

Topp 20 barnesanger i barnehagen:

 1. Bæ, bæ lille lam* (A. Tegnér)
 2. Lille Petter edderkopp* (ukjent)
 3. Hurra for deg* (M. Munthe/folketone)
 4. Bjørnen sover* (ukjent/melodi: Gubben Noak)
 5. Mikkel rev* (ukjent)
 6. God morgen alle sammen (*) (ukjent/folketone)
 7. Hode skulder kne og tå* (engelsk/folketone)
 8. Hjulene på bussen (ukjent)
 9. Med krøllet hale* (ukjent/melodi: Ute etter øl)
 10. Olle bolle (ukjent)
 11. Lille kattepus (ukjent)
 12. Kua mi jeg takker deg* (P.A. Jensen/Tordenskjoldsangen)
 13. Gutter og jenter (*) (ukjent/melodi: Nisser og dverge)
 14. På låven sitter nissen* (M. Munthe/folketone)
 15. Alle barna klapper (ukjent)
 16.  Ro, ro, ro din båt* (E. O. Lyte/amerikansk 1800-tall)
 17. Nede på stasjonen* (engelsk/ukjent)
 18. Tommelfinger, tommelfinger* (ukjent)
 19. Santa Lucia* (italiensk/folketone)
 20. Alle killebukkene (ukjent)

* Sanger fra før 1960.

(*) Sanger med melodi eldre enn 1960 og tekst fra perioden 1960-90.

Ingen sanger er fra tiden etter 1990.

I parentes er oppgitt tekstforfatter og melodi (Tekst/Musikk).

Powered by Labrador CMS