Ansikter bak porten. Hva kikker de på? Hva venter de på? Kanskje skal de ut på tur?
Ansikter bak porten. Hva kikker de på? Hva venter de på? Kanskje skal de ut på tur?

Livet i barnehagen – sett nedenfra

«Små øyeblikk» er et unikt fotoprosjekt som viser livet i en norsk barnehage. Sett fra barnas egen synsvinkel. Fotografert av en pappa.

Publisert Sist oppdatert

Pappaen heter Steinar Figved og jobber til vanlig som nyhetsreporter i TV2. Han jobber mye med foto og hadde lenge lekt med tanken om å gjøre en fotojobb i barnehagen som var noe mer enn de tradisjonelle oppstilte barnehagebildene han selv sitter igjen med som minne, 32 år etter at han gikk ut av barnehagen. Da 38-åringen gikk ut i pappaperm med datter nummer to, ble drømmen en realitet i Ormaskogen barnehage på Sandnes.

– Jeg har aldri hørt om et lignende prosjekt i en barnehage, så dette er veldig spesielt for oss å få være med på. Vi er heldige som har en far som har gitt oss denne fantastiske muligheten til å dokumentere hverdagen i bilder. Det er gull verdt å ta med seg videre, sier daglig leder Anne Rennan Lenning i Ormaskogen barnehage.

Les også: Fargela nabolaget med kunst.

23.000 bilder

Nesten hver dag i tre måneder, nær sagt til alle tider, var tobarnsfaren i Ormaskogen for å fotografere barnehagehverdagen i Norge. Noe som resulterte i svimlende 23.000 eksponeringer av barnehagebarna i alt fra samlingsstunder til måltider og utelek. I overkant av 2200 bilder er i etterkant lagret og tagget på hvert enkelt barn, slik at foreldre kan få se deres barn i ulike barnehagesituasjoner og få muligheten til å skaffe seg de unike dokumentarbildene. For her er det ingen barn som er stilt opp etter en vegg eller smiler på kommando fordi fotografen ber dem si appelsiiiiiiin!

– Det tok ikke lang tid før ungene ble så vant med fotografen som ustanselig knipset i vei at de ikke reagerte når han stakk opp kameraet, sier Rennan Lenning.

– Det er da jeg får de magiske øyeblikkene. Når ungene holder på med sitt og ikke bryr seg om fotografens nærvær, sier Steinar Figved.

Les også: Vil flytte kunstsenter fra nord til sør.

Utstilling

Siste helga i august, i anledning barnehagens 10-årsjubileum, inviterte Ormaskogen til stor jubileumsutstilling hvor 103 av bildene var forstørret og hengt opp rundt i barnehagen.  Steinar Figved og Anne Rennan Lenning hadde sammen plukket ut et variert utvalg bilder som skulle gi et innblikk i barnas opplevelse av barnehagedagen og samtidig sikrer at alle barna som var med i prosjektet var med på minst ett bilde i utstillingen.

– Foreldrene var overveldet over hvor bra dette var. Jeg tror ikke helt de var klar over hvor stort prosjektet egentlig var før de kom i barnehagen og fikk se dette med egne øyne. Vi hadde rundt 220 personer innom bare under åpningen på lørdag og mange foreldre har kommet tilbake flere ganger i ettertid for å titte mer på bildene, sier Rennan Lenning.

Les også: Pedagogikk hele året.

Nøysom prosess

Før Steinar Figved i det hele tatt kunne sette i gang prosjektet var det mange hensyn han og barnehagen måtte ta. Datatilsynet ble rådført i forkant av prosjektet og tillatelser til fotografering måtte innhentes fra samtlige foreldre. Hele 76 av 78 barn fikk godkjenning til å være med.

I tillegg brukte Figved mye tid på å studere hvordan barna ser og oppfatter omgivelsene rundt seg før han satte i gang. Han var i kontakt med ulike fagmiljøer som jobber med barn og syn for å få de rette perspektivene på bildene.

– For det meste lå jeg på bakkenivå og fotograferte, sier han.

At prosjektet har kostet tobarnsfaren mye tid er hevet over enhver tvil. I tillegg har han hatt en del utgifter for å produsere bilder til utstillingen. For å finansiere noe av utgiftene har Figved inngått et samarbeid med Agderprosjektet som skal kjøpe 20-30 bilder til bruk i presentasjoner – etter godkjenning fra foreldrene.

– Men dette er ikke et prosjekt jeg har satt i gang for å tjene penger. Det er en mangeårig drøm som har gått i oppfyllelse, sier fotokunstneren.

Figved innrømmer at prosjektet har tatt lengre tid og blitt mye mer omfattende enn han hadde trodd. Men når resultatet foreligger angrer han ikke på hva han satte i gang.

– Hanna fikk dessuten en veldig god tilvenningsprosess hvor vi var i barnehagen noen timer flere ganger i uka.

Selv om Figved formelt har avsluttet prosjektet i Ormaskogen barnehage, utelukker han ikke at bildene kan bli å få sett andre steder etter hvert.

– Jeg vil jo veldig gjerne vise dem fram for andre enn bare barnehagen. Jeg har noen tanker og ideer, men det må jeg komme tilbake til senere.

Les også: Kunstglede.

Powered by Labrador CMS