Vanlig: Biting i barnehagen er ganske vanlig, men bør stoppes umiddelbart.
Vanlig: Biting i barnehagen er ganske vanlig, men bør stoppes umiddelbart.

Menneskebitt kan være farligst

Blir barnet ditt bitt i barnehagen, bør du oppsøke lege.

Publisert Sist oppdatert

Stivkrampevaksinen beskytter nemlig ikke mot bakteriene i menneskebitt.

– Barn kan ofte bite fra seg i forbindelse med lek i barnehagen. Det kan virke uskyldig, men menneskebitt kan være like alvorlig eller alvorligere enn dyrebitt på grunn av typen bakterier og virus som finnes i menneskets munn, sier spesialist i allmennmedisin Ivar Halvorsen ved Køhler legesenter i Stavanger, til Familieverden.no.

Han legger til at det finnes store mengder bakterier i menneskets munnhule. Dersom et bitt fører til hull i huden, vil bakteriene få gode betingelser og det kan oppstå en infeksjon.

Et vanlig problem

I verste fall kan en slik infeksjon føre til blodforgiftning, og i ekstreme tilfeller dødsfall. Dette skjer heldigvis svært sjelden, men foreldre bør likevel ta forholdsregler hvis barnet blir bitt av et annet barn.

Pedagog og rådgiver i Private Barnehagers Landsforbunds bedriftshelsetjeneste, Hanne Kvaløsæter, er ikke ukjent med problemet.

– Biting er ikke en ukjent problemstilling på en småbarnsavdeling i barnehagen. I noen tilfeller ser vi at barn som ennå ikke har utviklet språk, uttrykker seg gjennom å bite, sier Kvaløsæter.

Beskytt barnet

Hun råder barnehagen til å gripe inn når de oppdager en «biter». Det kan være viktig å finne årsaken til at barnet biter, men det viktigste av alt er at barnehagen er klar over at det er noen som biter.

– Barna skal beskyttes, og bitt skal unngås på alle tenkelige måter, sier Kvaløsæter.

Hun mener det kan være nyttig å kartlegge i hvilke situasjoner barnet oftest biter. Er det i lek eller overgangssituasjoner? Kan det være følelser som stress, glede eller sjalusi?

Smitteeffekt

– Det er også viktig at barnehagen tydelig viser at det er konsekvenser hvis barn biter. Biting er helt uakseptabelt. Bitere inspirerer nemlig andre barn til biting, så dette må tas tak i med en gang, sier Kvaløsæter.

Det første en bør gjøre hvis barnet blir bitt er å stoppe eventuell blødning ved å trykke mot såret. Deretter bør såret desinfiseres med såpe og vann eller sårvaskevann.

– En kan også smøre på en sårsalve for å redusere risikoen infeksjon, sier lege Halvorsen.

Vent ett døgn

Han anbefaler foreldre å avvente utviklingen. Dersom det ikke er tegn til infeksjon i huden etter et døgn, har det gått bra. Dersom huden er rød og hoven kan det ha blitt en infeksjon, og da bør man oppsøke lege. Stort sett kan man vente til fastlegen har åpent, dagen etter.

– Men er det snakk om store sår, kan det lønne seg å starte med antibiotikabehandling med en gang. Jo større såret er, jo større er sjansen for at det blir en infeksjon og da er det lurt å begynne behandlingen så tidlig som mulig, sier Halvorsen.

Alle barn som følger det ordinære vaksinasjonsprogrammet blir vaksinert mot stivkrampe. Men stivkrampebakterien er bare en av mange virus og bakterier som kan utløse en infeksjon ved bitt. Barnet er derfor ikke sikret selv om det er vaksinert mot stivkrampe, sier Ivar Halvorsen.

Stivkrampevaksinen beskytter ikke

– Dette er en utbredt misforståelse. Stivkrampebakterien finnes både i jordsmonn og hestemøkk. Dersom barnet tråkker på en spiker som ligger i jorden er risikoen til stedet for at de får denne bakterien under huden. Men denne bakterien finnes ikke i menneskemunnen, og derfor er barn heller ikke vaksinert mot bakteriene de blir utsatt for ved bitt, sier Halvorsen.

Powered by Labrador CMS